Germania: Şeful statului avertizează împotriva “otrăvii” rasiste, la 75 de ani de la bombardamentele de la Dresda

56
Preşedintele german Frank Walter Steinmeier i-a îndemnat joi pe concetăţenii săi să respingă rasismul şi antisemitismul, la o ceremonie de comemorare a bombardamentelor aliate de la Dresda, soldate cu aproape 25.000 de morţi, spre finalul celui de-al doilea război mondial, transmite Reuters.

În cursul ceremoniei sobre de la Dresda (est) - fief al extremei drepte unde persistă resentimentele legate de raidurile din 13-15 februarie 1945, numite de neonazişti "holocaustul bombelor" -, publicul a format un lanţ uman, în amintirea victimelor de acum 75 de ani.

"Bombardamentul de la Dresda le aminteşte germanilor de distrugerea democraţiei, aroganţa naţionalistă, dispreţul faţă de umanitate, antisemitism şi fanatism rasial", a spus în alocuţiunea sa preşedintele german.

"Mă tem că aceste pericole nu au fost eliminate nici până azi" şi încep să "otrăvească" viaţa publică a Germaniei şi instituţiile sale democratice, a adăugat el.

Nu este suficient ca democraţii să privească în altă parte dezgustaţi, a subliniat şeful statului. "Niciuna dintre aceste (provocări) nu trebuie să rămână fără răspuns. Noi toţi trebuie să respingem ura şi instigarea la ură, insultele, prejudecăţile", a conchis preşedintele german. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Simona Aruştei)