Ghearele fantomaticului afacerist Alex Farcas, fost elev de-al lui Vantu, au sfartecat jugulara firmei clujene BELLPLAST, de peste 15 ani pe piata!

665

Una dintre companiile clujene cu multa experienta intr-un domeniu de nisa – "profile decorative din plastic pentru faianţă şi gresie, profile tehnologice, profile de cadă, respectiv producţia unei game complete de uşiţe de vizitare şi rame de aerisire cu şi fără plasă" – se pregateste sa moara.

Stiti ca noi, la Ziar de Cluj, salivam dupa povestile de business. De succes sau ratate. Fiindca ele ascund de multe ori istorii incredibile si lovituri la gioale sau intorsaturi de situatii cum nu se prea intalnim in manualele de afaceri.

Bellpast functioneaza din 2001 si, dupa cum puteti observa in cele de mai jos, business-ul a cunoscut un varf interesant in 2008, dupa ani in sir de cresteri si profit, dupa care a cazut (aparent) inexplicabil.

Sa repetam: in bransa lor, Bellplast avea o cale de business foarte bine batatorita. Sa scoti in 2008 o cifra de afaceri de 8 milioane de lei din profile de plasti si usite de vizitare e o chestie… La distrugerea Bellplast initial au contribuit doua lucruri: intrarea lui Marius Ciurchea in actionariat si apoi combinatia fatala dintre foamea de cash a fondatorului Ion Pascanu si piaza rea a lui Marius Ciurchea, care pe ce pune mana praf se face. In piata se aude si de ceva tun dat Bancii Transilvania, asta pentru ca Ciurchea este fondator al BT, unul din cei vechi, si fondator al ansamblului de proasta reputatie Arcada. Dar numele lui este strans legat de cel al domnului Horea Uioreanu, spagarul sef al Consiliului Judetean Cluj. In fapt, in scandalul declansat de DNA, am aflat ca Horica Uioreanu era atat de milostiv cand lua spaga, ca o parte din ea i-o remitea nevestei lui Ciurchea, doamna Mihaela. Ca Ciurchea ii era nas lui Uioreanu in prima casatorie.

Ciurchea a iesit din Bellplast abia in 2014, dar Bellplast era deja in moarte clinica de multisor. Ultimii trei ani au insemnat pierderi de juma' de milion de euro pentru Bellplast, care putea tot mai tare a faliment. Mirosul de starv a atras un mare consumator de firme aflate in putrefactie, un tip pe nume Alexandru Farcas.

Alexandru Farcas e o fantoma aciuata prin Cluj, ce a dat niste lovituri/tunuri prin Mures, nascut in Salaj, care are firme in Sighisoara si Orastie. Haha, interesant, nu? Pai si mai interesant este ca baiatul asta a lucrat sub sceptrul marelui escroc si parnaias Sorin Ovidiu Vantu, de la care a invatat tot despre bursa si cupoane, preluari ostile si devalizari. Mai mult, Farcas este un tip care s-a luat in clanta cu Catalin Chelu, sinucisul, si piranha pietei de capital, ba chiar si cu escrocul Cristi Sima, brokerul de la WBS Romania care a ciordit banii lui Daianu si ai altor mahari si acuma vrea iertare ca a facut-o si intelegere, caci i-a fost foame.

Lui Farcas i s-au parut foarte apetisante organele cadavrului Bellplast, adica activele tehnice si le-a supt discret, negociind la pachet aceasta masa copioasa cu transferul fondatorului Ion Pascanu intr-o pozitie calduta in cadrul grupului sau. SRL-ul Bellplast? Duca-se. Portofoliul de produse al Bellplast a fost acaparat de firmele lui Farcas si astfel se mai asteapta doar moartea financiara a companiei si certificatul constatator al decesului prin faliment.

Intre timp, nici Alex Farcas nu se simte prea bine. Dar asta e o alta poveste, pe care o pastram pentru serialul celor 150 de companii cu cifre de afaceri mari si profit nesimtit de minuscul. Credeati ca am oprit seria? Nici vorba!