GREVĂ GENERALĂ ÎN EDUCAŢIE! Salarii de 0 lei pentru unii, ba chiar trebuie să aducă bani de acasă!

86

GREVĂ GENERALĂ ÎN EDUCAŢIE! Salarii de 0 lei pentru unii, ba chiar trebuie să aducă bani de acasă!

Profesorii, dar și alți salariați din învățământ, spun că le-a ajuns cuțitul la os și că în două săptămâni vor declanșa o grevă generală dacă guvernanții nu iau măsuri urgente pentru remedierea problemelor cu care se confruntă. Printre nemulțumirile asupra cărora cadrele didactice tot atrag atenția de vreme bună sunt modificările legislative privind salarizarea, din cauza cărora sunt angajați care trebuie să vină cu bani de acasă pentru a acoperi contribuțiile sociale. „Oamenii aceștia vor lua 0 lei la sfârșit de lună și vor trebui să aducă bani de acasă numai pentru a acoperi contribuțiile sociale!”, a atras atenția Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.

Cadrele didactice amenință cu o grevă generală. Motive au prea multe deja, atrag atenția sindicaliștii! Una din nemulțumiri vizează finanțarea unităților școlare în baza costului standard per elev. „Este o babilonie cu acest cost standard per elev!”, atrage atenția și Mitică Iosif, liderul sindical constănțean. „Școlile sunt finanțate în baza acestui cost standard per elev, dar acesta nu acoperă adevăratele necesități ale unităților”, a adăugat liderul sindical. La Constanța, probleme au apărut în principal în cazul orelor de educație fizică la clasele primare.

„Babilonia” din școli din cauza costului standard per elev

Astfel, potrivit legislației, pentru orele de educație fizică de la clasele primare trebuie angajați profesori cu studii superioare. Dar nu se întâmplă așa. Din contră, în multe cazuri, învățătoarele sunt cele care țin orele. Fie și așa, au acceptat atât membrii sindicatului cât și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, iar în noiembrie 2017 s-a încheiat un acord prin care învățătoarele respective să fie plătite, pentru orele de sport, ca necalificați.

„Avem semnale, însă, că nici această înțelegere nu se respectă, iar învățătoarele nu primesc niciun ban pentru orele de educație fizică, pentru ca unitățile școlare să se poată încadra în bugetele ce le sunt alocate”, a precizat Mitică Iosif pentru „Replica de Constanța”.

Școlile rămân fără secretare și contabili!

O altă consecință nedorită a impunerii finanțării școlilor în baza acestui cost standard per elev este riscul ca școlile să își piardă contabilii. Ca orice entitate, și școlile au acte contabile de realizat, evidențe cu salariații, cu beneficiile pentru elevi, pentru care au nevoie de contabili. Pentru că bugetele sunt destul de reduse, în general acestora le-au fost încheiate contracte de jumătate de normă sau de sfert de normă. Adică de patru sau de două ore.

Dar, așa cum au punctat sindicaliștii, indiferent de tipul de contract, contribuțiile sociale trebuie plătite la nivelul salariului minim pe economie. Rezultatul: contabilii, dar și alte tipuri de salariați angajați cu jumătate de normă, precum secretarele, trebui să scoată din buzunar, pentru contribuțiile la sănătate, pensie, șomaj și impozit, mai mult decât câștigă! În consecință, își vor da demisia! Cine ar vrea să aducă bani de acasă?!

„Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greşit. Sunt posturi unice care sunt desfiinţate. La această oră avem şcoli în care angajaţii nu-şi vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele si ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă.

Prin Legea cadru nr. 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare”, a declarat preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu.

Unor salariați le scad salariile, alții trebuie să aducă bani de acasă!

„Deşi s-a repetat de mai multe ori că nu vor fi scăderi salariale, iată că avem exemple concrete în care se întâmplă acest lucru. Avem colegi din personalul nedidactic cu jumătate sau un sfert de normă care, din cauza noului Cod Fiscal, pierd bani din salariu: câte 200 de lei pentru cei cu jumătate de normă, iar cei care au un sfert de normă, vin cu 54 de lei de acasă, pentru că toate contribuţiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă aceştia au venituri mai mici”, a declarat George Purcaru, prim-vicepreşedinte FSLI.

„Avem deja probleme în şcoli şi în grădiniţe cu reducerea de personal auxiliar, cum ar fi contabili sau secretare. Şcolile sunt aproape în imposibilitatea funcţionării din punct de vedere administrativ. Semnalul trebuie să fie foarte clar pentru ministrul Educaţiei: nu putem funcţiona în aceste condiţii şi uităm ce este cel mai important: interesul elevului”, a declarat Cornelia Popa-Stavri, secretar-general FSLI.

La aceastea se adaugă și „batjocura” din regulamentul de sporuri. De exemplu, sindicaliștii din învățământ au cerut sporuri pentru condiții vătămătoare, în condițiile în care sunt mulți angajați care stau și câte șase ori pe zi cu ochii în computere. „Pentru cei din educație nu s-a putut. În schimb, acum regulamentul de sporuri prevede sporuri pentru condiții vătămătoare pentru cei din justiție, inclusiv pentru cei care lucrează cu xerox-urile. Este discriminare între categoriile bugetare!”, a precizat liderul sindical Mitică Iosif.

În consecință, sindicaliștii dau ultimatumuri: dacă în maximum două săptămâni nu vor fi negocieri, se va trece la acțiuni de protest, inclusiv la grevă generală!

Florentina BOZÎNTAN