Grupul L’Oreal a concediat primul model transgender din istoria sa

287

L'Oreal a concediat-o pe Munroe Bergdorf, primul model transgender din istoria grupului, din cauza unor comentarii considerate rasiste pe care fotomodelul le-ar fi publicat recent pe internet, a anunțat vineri BBC.

2ea07a6d-aab2-4ce6-8421-f4dc2ffc2c3b

Sursa foto: Munroe Bergdorf / Instagram

Potrivit presei internaționale, Munroe Bergdorf ar fi scris într-un mesaj publicat pe contul ei de Facebook că "toți oamenii albi sunt rasiști".

Celebra companie de produse cosmetice a dat publicității un comunicat de presă în care a spus că acele comentarii "sunt în dezacord" cu valorile sale și a anunțat încheierea parteneriatului cu Munroe Bergdorf.

Modelul a reacționat imediat pe internet prin intermediul unui nou mesaj: "Aflați că încercând să mă faceți bucăți, dovediți de fapt că tot ceea ce eu am spus este adevărat".

Munroe Bergdorf, care locuiește la Londra, a fost denumită "imaginea diversității moderne" atunci când a fost aleasă să promoveze campania #allworthit a grupului L'Oreal.

La doar câteva zile după semnarea contractului, potrivit presei internaționale, fotomodelul de 29 de ani a publicat următorul mesaj online: "Sincer, nici nu mai am energie pentru a vorbi despre violența rasială a oamenilor albi. Da, mă refer la TOȚI oamenii albi!".

"Întrucât cei mai mulți dintre voi nici nu vă dați seama sau refuzați să acceptați faptul că existența, privilegiile și succesele voastre, ca rasă, sunt construite pe spatele, sângele și moartea persoanelor de culoare", a adăugat ea.

"Întreaga voastră existență este îmbibată în rasism", a mai spus Munroe Bergdorf.

Ulterior, aceste comentarii au fost șterse de pe contul ei de Facebook.

Modelul și DJ-ul Munroe Bergdorf afirmă că a făcut acele declarații în urma evenimentelor din Charlottesville, unde mai mulți protestatari care purtau steaguri naziste s-au bătut cu demonstranți care militau contra rasismului. O femeie a murit în urma acelor acte de violență.

Vineri, Munroe Bergdorf a încercat să își clarifice declarațiile: "Atunci când am spus că 'toți oamenii albi sunt rasiști', m-am referit la faptul că societatea vestică, în întregul ei, este un sistem înrădăcinat în ideologia supremației albe — creat pentru a avantaja, prioritiza și proteja oamenii albi înainte de orice altă persoană din oricare altă rasă. Fără să își dea seama, oamenii albi sunt educați de societate pentru a fi rasiști începând de la naștere. Nu este ceva genetic. Nimeni nu se naște rasist".

Persoanele care au simpatizat cu mesajele publicate de Munroe Bergdorf au început să distribuie pe Twitter conținuturi însoțite de hashtagul #boycottLOreal.

Compania franceză a reacționat la rândul ei prin intermediul unui comunicat de presă: "L'Oreal sprijină diversitatea și toleranța față de toate persoanele, indiferent de rasă, origine, gen și religie. Campania 'True Match' a grupului L'Oreal este o reprezentare a acestor valori și noi suntem mândri de diversitatea ambasadorilor care promovează această campanie".

"Credem că declarațiile recente făcute de Munroe Bergdorf sunt în dezacord cu aceste valori și, ca urmare, am luat decizia de a încheia parteneriatul cu ea", au adăugat reprezentanții grupului L'Oreal.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor: Florin Ștefan)