Guvern: Cultele acreditate ca furnizori de servicii sociale vor primi din 2018 subvenții de la bugetul de stat

264

Cultele recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale, vor putea beneficia, începând cu 2018, de subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare pentru centrele de servicii sociale pe care le administrează, a decis, miercuri, Guvernul.

6dc64bea-4966-4bb7-8d46-c83696272dd9

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Executivul a aprobat, în acest sens, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială.

Conform sursei citate, posibilitatea cultelor de accesare a subvențiilor de la bugetul de stat era reglementată încă din anul 2011, prin Legea asistenței sociale nr. 292/2011, dar până în acest an nu au fost modificate Legea nr. 34/1998 și normele de aplicare a acesteia.

Noul act normativ stabilește că, în situația în care pe parcursul anului se suplimentează creditele bugetare pentru acordarea de subvenții, Ministerul Muncii va avea posibilitatea să încheie convenții pentru subvenționarea acelor centre de servicii sociale care, deși au întrunit punctajul minim necesar de 60 de puncte, nu au putut fi finanțate începând cu prima lună a anului din cauza neîncadrării în limita bugetului aprobat. Tot din 2018, în cazul în care legea bugetului de stat pe anul pentru care se acordă subvenția nu este aprobată, poate fi încheiată o convenție provizorie pentru o lună, mai precizează sursa citată.

Hotărârea de Guvern mai prevede posibilitatea de alocare în întregime a sumei destinate programului, iar unitățile de asistență socială situate pe ultima poziție în clasament — după aplicarea criteriilor de departajare pentru cele care obțin același punctaj — pot primi subvenții diminuate, cu încadrarea în bugetul aprobat.

Programul de subvenționare a asociațiilor și fundațiilor care administrează unități de asistență socială funcționează neîntrerupt de peste 17 ani, atât cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Justiției Sociale, cât și cu fonduri de la bugetul local, menționează Guvernul.

În acest moment, în registrul furnizorilor de servicii sociale acreditați sunt înregistrate 1.387 de asociații și fundații și 127 de culte care au obținut certificat de acreditare. Aproape jumătate din serviciile sociale pentru care MMJS a eliberat licență de funcționare, adică 1.206, sunt ale furnizorilor privați de servicii sociale, care includ asociații, fundații, culte, precum și 64 de operatori economici cu scop lucrativ, arată comunicatul.

AGERPRES/(AS — autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)