Guvernul catalan neagă că ar fi primit de la CIA o atenționare privind riscul unui atentat la Barcelona

242

Guvernul regiunii autonome spaniole Catalonia a susținut joi că a primit atenționări despre un posibil atentat pe artera Las Ramblas din Barcelona, dar nu de la CIA, ci din 'alte surse', iar după analiza acelor informații s-a ajuns la concluzia că acestea avea o 'credibilitate foarte scăzută', transmite agenția EFE.

e7c3465a-0e32-4c07-817c-7f28f7260203

Potrivit responsabilului pentru afaceri interne în executivul catalan, Joaquim Forn, respectivele informații au fost comunicate și guvernului de la Madrid, care la rândul său a pus la îndoială 'credibilitatea' lor, motiv pentru care nu s-a discutat despre ele la reuniunile de evaluare a riscurilor teroriste ce s-au desfășurat pe 25 mai și 8 iunie.

Guvernul catalan a răspuns astfel relatării apărute joi în cotidianul El Periódico de Cataluńa, conform căreia poliția catalană a primit pe 25 mai o alertă de la CIA, ce avertiza asupra unui atentat pe care gruparea jihadistă Statul Islamic avea în plan să-l comită în timpul verii chiar pe artera Las Ramblas, locul unde a fost comis atacul jihadist din data de 17 august, soldat cu 15 morți.

Publicația citată a susținut că nota informativă a CIA-ului a ajuns pe 25 mai la CNI (Centrul Național de informații — serviciul secret spaniol) și la forțele de securitate spaniole, iar cele din urmă au informat unitățile similare catalane.

Totuși, Joaquim Forn a insistat în declarația sa de joi că nicio atenționare primită anterior privind amenințările teroriste nu a avut vreo legătură cu atentatele comise la Barcelona și Cambrils.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)