Guvernul Orban își asumă răspunderea joi în Parlament. În cât timp poate fi depusă moțiunea de cenzură

58

Guvernul condus de Ludovic Orban își asumă răspunderea în Parlament joi la prânz. Aceasta este decizia Birourilor reunite Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților. Executivul a adoptat marți seara proiectele de lege pentru care urmează să-și asume răspunderea.

Parlamentul se va întruni în şedinţă comună joi, de la ora 12,00, pentru asumarea răspunderii Guvernului. După ce Guvernul Orban își asumă răspunderea în Parlament, o moțiune de cenzură poate fi depusă în trei zile.

Proiectele pentru care Guvernul Orban își asumă răspunderea

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să-şi asume răspunderea, a precizat, miercuri, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, noteazăAgerpres.

„Aşa cum am anunţat, în şedinţa de Guvern au fost propuse spre dezbatere şi adoptare proiectele de lege pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament. Vorbim despre proiectul de modificare a legilor justiţiei, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraţilor, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. De asemenea, vorbim despre creşterea vechimii pentru accederea la Institutul Naţional de Magistratură a magistraţilor, de la doi la patru ani. Şi, de asemenea, vorbim despre situaţiile legate de completele de judecată formate din trei magistraţi la instanţele de apel. De asemenea, această prevedere ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. Având în vedere disfuncţionalităţile grave care ar avea loc în actul de justiţie, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene şi urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestuia în regim de urgenţă”, a precizat Dancă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, conform sursei citate.

Executivul își angajează răspunderea pentru proiectele privind naveta elevilor și plafoanele bugetare

Șeful Cancelariei premierului a precizat că al doilea proiect de lege pentru care Guvernul își angajează răspunderea este cel ce reglementarea situației transportului rutier intrajudețean, pentru „a rezolva problema transportului şcolar şi a persoanelor cu dizabilităţi”.

„Proiectul de lege a fost dezbătut în şedinţa de Guvern şi soluţia adoptată este aceea de a permite actualilor operatori de transport, care deţin licenţe de transport în vigoare, să preia copiii şcolari şi, de asemenea, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice de la punctele unde acestea sunt stabilite, conform unui ordin comun al ministrului Administraţiei şi Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei, un ordin comun al celor două ministere. Urmează a fi stabilită procedura de preluare de către operatorii de transport care deţin în acest moment licenţele legale pentru efectuarea acestui serviciu, până la organizarea licitaţiilor în vederea asigurării transportului rutier intrajudeţean pentru persoanele amintite în categoria de serviciu public. În momentul de faţă, acest serviciu, ca urmare a Ordonanţei 51, este considerat serviciu comercial", a spus Dancă.

Dancă a menționat că urmează ca, până la finalul anului următor, „să se organizeze licitaţiile pentru licenţierea transportatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu, iar până la organizarea licitaţiilor respective actualii operatori de transport să aibă obligaţia de a prelua persoanele în cauză de la punctele indicate, printr-un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Administraţiei”.

Potrivit sursei citate, al treilea proiect de lege pentru care Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea este cel privind plafoanele bugetare pentru anul 2020.

"Aici au fost prezentate evoluţiile pentru următorul an atât din punct de vedere bugetar, cât şi din punct de vedere al principalilor indicatori economici. Proiectul privind plafoanele bugetare, însoţit de strategia fiscală bugetară, va fi trimis astăzi Parlamentului şi urmează ca guvernul să îşi angajeze răspunderea pe acest proiect de lege. Este o necesitate absolută adoptarea acestui proiect de lege prin angajarea răspunderii, pentru că este absolut vital ca până la finalul anului în curs să avem proiectul de buget pentru anul 2020", a mai afirmat Dancă.

Care este procedarea angajării răspunderii de către Guvern

Potrivit procedurii, Guvernul trimite Parlamentului proiectele legislative pentru care vrea să-și asume răspunderea. Parlamentul convoacă apoi ședința Birourilor Permanente Reunite și stabilește calendarul.

Mai apoi, legile sunt transmite comisiilor de specialitate unde pot fi depuse amendamente. Până joi, la ora 10, pot fi depuse amendamente la proiectul de asumare.

Amendamentele sunt trimise din nou Executivului, împreună cu cele adoptate în comisii.

Executivul poate să țină cont de amendamentele formulate de parlamentari sau își poate asuma răspunderea pe proiectele în forma inițială.

După ce sunt citite în Parlament legile pentru care Guvernul își asumă răspunderea, o moțiune de cenzură poate fi depusă în termen de trei zile.