Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență pentru „speculă” / Nicolae Ciucă: Vom putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor

67

Guvernul va adopta în ședința de joi, 16 iunie, Ordonanța de Urgență pentru „speculă”. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este o măsură venită în sprijinul cetățenilor și a mediului de afaceri, prin care autoritățile vor putea combate creșterile artificiale de prețuri.

Putem să evităm în situații excepționale situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se în timpul pandemiei de COVID și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de joi.

Premierul le-a cerut miniștrilor Finanțelor și Energiei să verifice modul în care au crescut prețurile la carburanți.

E important ca în acest cadru să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor”, a adăugat prim-ministrul.

Ce prevede Ordonanța de Urgență

Proiectul de OUG își propune să asigure „buna funcționalitate a pieței produselor și serviciilor și a unui nivel adecvat de protecție a consumatorilor” în situații excepționale, precum starea de urgență, starea de alertă, starea de război, starea de asediu sau alte situații de criză reglementate.

Concret, în situațiile excepționale menționate, Guvernul va stabili, pentru o perioadă de timp, o listă cu produse, categorii de produse sau servicii considerate „în situație de risc speculativ”.

Ulterior, în cazul listei întocmite de Executiv, comercianții nu vor putea să practice prețuri nejustificat de mari, să limiteze producția sau vânzarea lor și nici să depoziteze mărfurile pentru a crea un deficit pe piața internă, cu scopul de a le vinde la prețuri mai mari.

Pentru perioada stabilită(…), sunt avute în vedere criterii precum: marjele intermediare de profit pentru produsul și/sau serviciul respectiv, pentru a analiza o majorare disproporționată a prețurilor față de cheltuieli; distribuția produselor printr-un lanț care cuprinde mai mulți intermediari decât în mod uzual, fără ca acesta să sufere vreo transformare, cu scopul de majorare a prețului; limitarea nejustificată a producției și/sau a vânzărilor, care a avut ca efect stoparea/diminuarea semnificativă a aprovizionării pieței interne în lipsa unor factori economici sau de altă natură care să justifice o astfel de limitare/stopare”, se mai arată în proiectul discutat de Guvern.

Amenzile în cazul companiilor vor fi în cuantum de 0,01%-0,1% din cifra totală de afaceri din anul financiar anterior, după cum a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe 11 mai.

În ceea ce privește sancțiunile complementare ce ar urma să fie aplicate comercianților, Chirițoiu susține că autoritățile vor putea opri activitatea unei companii sau vor putea confisca bunuri ale acestora, în cazul în care vor fi acuzați de „speculă”.

În mod normal, piața funcționează bine, dacă sunt cumva operatori economici cu prețurile mari, clienții se vor orienta către alții, dar sunt situații, pandemia de exemplu – am simțit nevoia de a avea un instrument de genul acesta (…) Atunci nu am avut niște pârghii eficace de intervenție. În mod normal, cine are prețuri mari va da faliment, dar avem nevoie de instrumentul acesta”, a declarat Chirițoiu, pe 11 mai.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență pentru „speculă” / Nicolae Ciucă: Vom putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed