Harghita: 10.000 lei amendă la un supermarket din Odorheiu Secuiesc, pentru comportament incorect față de consumatori

258

Inspectorii pentru protecția consumatorului din Harghita au amendat, vineri, cu suma de 10.000 lei un supermarket din Odorheiu Secuiesc pentru comportament incorect față de consumatori, după ce s-a constatat că două dintre angajate nu vorbesc limba română.

06526fe3-e29e-4a78-ae49-1afee8a1dd28

Controlul a avut loc după ce în mediul online a apărut o înregistrare din care reise că un client nu ar fi fost servit la respectivul supermarket din Odorheiu Secuiesc pentru că era român și nu vorbea limba maghiară.

Comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Harghita, Laurențiu Moldovan, a declarat pentru AGERPRES că amenda de 10.000 lei 's-a dat pentru comportament incorect față de consumatori', după ce s-a constatat că două dintre angajate nu vorbesc limba română.

'S-a constatat și la data controlului că femeile de acolo nu vorbesc limba română, una nu vorbește deloc și una doar puțin. Angajata care apare în înregistrare nu lucra vineri', a spus Laurențiu Moldovan.

Inspectorii pentru protecția consumatorului s-au autosesizat și au declanșat controale în județele Harghita, Covasna și Mureș, după apariția în mediul online a respectivei înregistrări.

Comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor, Regiunea Centru Brașov, Sorin Susanu, a declarat pentru AGERPRES că această problematică se află în atenția instituției pe care o reprezintă, mai ales că în ultima vreme au mai fost înregistrate reclamații legate de abateri privind informarea în limba română.

Sorin Susanu a spus că același magazin a fost amendat cu 5.000 lei, în anul 2015, întrucât pliantele de informare erau tipărite doar în limba maghiară.

Potrivit datelor furnizat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Harghita, în ultimii ani s-au înregistrat mai multe reclamații și au fost aplicate sancțiuni pentru abateri de la legislația privind folosirea limbii române la informarea consumatorilor.

* CNCD s-a autosesizat în cazul clientului care nu a fost servit la Odorheiu Secuiesc pentru că nu vorbea maghiara

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat vineri în urma relatărilor din presă privind incidentul dintr-un supermarket din Odorheiul Secuiesc, informează un comunicat de presă al instituției.

În mediul online a apărut joi o înregistrare din care reiese că un bărbat care dorea să cumpere mici de la un supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit de vânzătoare pentru că ar fi fost român și nu vorbea limba maghiară. Tot din videoclip reiese că tatăl angajatei i-a recomandat clientului să învețe limba maghiară.

În acest context, inspectorii pentru Protecția Consumatorului s-au autosesizat și au declanșat controale în județele Harghita, Covasna și Mureș.

Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor — Regiunea Centru Brașov, Sorin Susanu, a declarat pentru AGERPRES că această problematică se află în atenția instituției pe care o reprezintă, mai ales că în ultima vreme au mai fost înregistrate reclamații legate de abateri privind informarea în limba română, același lanț de magazine fiind sancționat tocmai din acest motiv. El a spus că se va analiza situația de la fața locului, dar a punctat că trebuie să se țină cont de faptul că, potrivit legislației, "o faptă este sancționată atunci când organul constatator constată existența unei fapte".

Potrivit datelor furnizate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Harghita, în ultimii ani s-au înregistrat mai multe reclamații și au fost aplicate sancțiuni pentru abateri de la legislația privind folosirea limbii române la informarea consumatorilor.

AGERPRES (A-AS-autori: Gina Ștefan, Mihaela Tudorache, editor: Karina Olteanu, Andreea Rotaru)