Harghita: CJ va susține construirea unui traseu de pelerinaj pe modelul El Camino, pentru credincioșii care vin la procesiunea de la Șumuleu-Ciuc

788

Consiliul Județean (CJ) Harghita va susține construirea și amenajarea unui traseu de pelerinaj pentru credincioșii care vin la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc după modelul El Camino, una din cele mai populare rute de pelerinaj creștin din lume.

4f6fdbf8-f458-4d93-b255-584c0ee83605

Șeful de cabinet al președintelui CJ Harghita, Barabás Csaba, care a efectuat recent pelerinajul spre Santiago de Compostela, a precizat pentru AGERPRES că în județ s-a început realizarea mai multor trasee care fac parte din ruta de pelerinaj "Via Mariae" (Drumul Mariei n.r.), un drum spiritual turistic ce se bazează pe cinstirea Sfintei Maria și care trasează o cruce pe harta Europei Centrale, traversând Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia, având ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc.

În momentul de față, în Harghita există cinci trasee ale acestei rute, care conduc spre Șumuleu-Ciuc, dar marcarea acestora nu este completă, iar după discuțiile cu coordonatorul proiectului "Via Mariae", Molnár Sándor, s-a ajuns la concluzia că unul dintre aceste trasee ar putea fi construit și amenajat integral de către Consiliul Județean, în parteneriat cu consiliile locale, parohiile, organizațiile civile din zonă și cu implicarea voluntarilor.

Intenția este ca o parte din credincioșii care vin la marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc să facă ultimii 100 de kilometri pe jos, parcurgând traseul ce urmează să fie realizat.

"Este știut faptul că El Camino de Santiago, din Spania, este un drum de pelerinaj a cărui popularitate este foarte mare și care a fost străbătut anul trecut de 278.041 de pelerini. Pelerinajul durează aproximativ o lună. În ceea ce privește pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc, anual sunt prezenți, la un singur sfârșit de săptămână, 250-300.000 de pelerini. Consiliul Județean Harghita dorește ca prin intermediul unui program să fie realizat integral unul din cele cinci trasee, iar cu ocazia pelerinajului de anul viitor de la Șumuleu-Ciuc, cât mai multe persoane să parcurgă acest traseu", a precizat Barabás Csaba.

Amenajarea ar include nu doar marcarea drumului dar și implicarea parohiilor și a localnicilor, care ar putea să cazeze pelerini, tipărirea unor "pașapoarte de pelerini", pe modelul El Camino, unde să fie aplicate ștampile din locurile prin care credincioșii trec, dar și îndrumarea acestora spre obiectivele turistice și religioase de pe traseu.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, consideră că realizarea acestui traseu are, pe lângă extraordinara sa valoare culturală și religioasă, și un însemnat potențial economic.

"Pe lângă imensa valoare religioasă și culturală pe care o putem oferi pelerinilor, realizarea acestui traseu de pelerinaj prezintă și un potențial economic semnificativ. Spre exemplu: dacă 1% dintre pelerinii care pornesc spre Șumuleu-Ciuc parcurg traseul pe Drumul Mariei, atunci numărul de înnoptări va crește de la o înnoptare la 6-7 nopți petrecute în unitățile de cazare, ceea ce înseamnă că numărul înnoptărilor ar crește cu 75%. Pe lângă încărcătura spirituală pe care pelerinii o caută odată cu parcurgerea unui asemenea traseu, putem să promovăm valorile culturale, produsele tradiționale, atracțiile turistice ale zonei", a declarat, pentru AGERPRES, Borboly Csaba.

Potrivit calculelor efectuate de specialiștii implicați, costurile pentru realizarea acestui traseu de pelerinaj ar costa CJ Harghita 15.000 lei, la care s-ar adăuga câte aproximativ 2.500 lei din partea fiecărei localități prin care trece această rută de pelerinaj.

Marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, închinată Fecioarei Maria, este considerată cea mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est și în acest an a ajuns la cea de a 450-a ediție.

Majoritatea pelerinilor sosesc la locul slujbei cu mașinile personale, cu trenul sau autobuzele, un număr destul de mic de credincioși alegând să parcurgă pe jos drumul dinspre localitatea din care pleacă până la altarul în aer liber de pe Dealul Șumuleu.

AGERPRES/(AS — autor: Gina Ștefan, editor: Oana Popescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)