Harghita: La Miercurea Ciuc s-au înregistrat minus 2 grade Celsius; în zona vârfului Harghita-Mădăraş a nins

424
Mercurul termometrelor a coborât, miercuri dimineaţa, până la minus 2 grade Celsius la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură din zonele locuite din Harghita, în vreme ce în zona vârfului Harghita-Mădăraş a nins, valori scăzute fiind înregistrate şi în alte localităţi ale judeţului.

Potrivit meteorologului de serviciu Udo Reckerth, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania – Sud Sibiu, valoarea de minus 2 grade Celsius înregistrată la Miercurea Ciuc nu este una neobişnuită pentru judeţul Harghita, şi în alţi ani fiind consemnate valori uşor negative la această dată.

Astfel, în 1993 s-au înregistrat minus 4 grade la Miercurea Ciuc, aceeaşi valoare fiind consemnată la Topliţa, în 1961, în vreme ce la Joseni au fost minus 3 grade Celsius în 22 septembrie 2007.

Şi în celelalte zone ale judeţului Harghita a fost o dimineaţă rece, fiind înregistrate minime de 0 grade Celsius la Topliţa şi Joseni şi de 2 grade la Odorheiu Secuiesc.

Meteorologul Udo Reckerth a precizat că temperaturile au scăzut din cauza pătrunderii, în ultimele 2-3 zile, a unei mase de aer polar, începând din nordul Peninsulei Scandinave, prin estul continentului european şi care a ajuns şi în mare parte din România.

Acesta a precizat că masa de aer rece va afecta ţara noastră şi în următoarele 48 de ore, o încălzire a vremii urmând să fie resimţită spre sfârşitul acestei săptămâni.

De asemenea, potrivit imaginilor transmise de camere de supraveghere din zonă, a nins uşor pe vârful Harghita-Mădăraş, situat la 1.800 metri altitudine. Prognozele arată că este posibil să mai fie înregistrate ninsori în zonele înalte şi în noaptea de miercuri spre joi. AGERPRES/(A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)