Harghita: Persoanele afectate de incendiul din cartierul Şumuleu-Miercurea Ciuc, consiliate pentru a începe o viaţă nouă

10
Persoanele afectate de incendiul din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc şi care sunt cazate în sala de sport a oraşului sunt consiliate pentru a putea începe o viaţă nouă, demersul făcând parte dintr-un program amplu al autorităţilor locale şi judeţene.

Coordonatorul Grupului de lucru pentru incluziunea socială a grupurilor marginalizate, care funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Harghita, Andras Lorand, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată de Primăria Miercurea Ciuc la sala de sport, că, începând de sâmbătă, mai multe organizaţii şi instituţii acordă, prin intermediul asistenţilor sociali, psihologilor şi psiho-pedagogilor, consiliere celor afectaţi de incendiu.

Foto: (c) (c) Gina Ștefan/AGERPRES

"Considerăm că, în momentul de faţă, pe lângă faptul că oamenii au nevoie de o casă şi au nevoie de ajutor material, au nevoie mai mare de ajutor mental, moral şi de suport continuu", a spus Andras Lorand.

Potrivit acestuia, este vorba de un proiect de lungă durată prin care se doreşte ca aceşti oameni să fie ajutaţi să trăiască o viaţă normală.

"Deci, aceşti oameni nu au trăit niciodată într-un mod normal, nici societatea, nici aparteneţa lor, nici economic nu au fost într-o stare ca să poată să decidă ce vor face ei cu viaţa lor. Noi vrem să ajungem la o fază unde ei vor avea posibilitatea, ştiinţa şi puterea de a decide ce o să facă cu viaţa lor. Şi pentru asta au nevoie de un suport social, moral, foarte-foarte mare. Dar, nu numai ei. Pentru că lângă ei sunt o grămadă de persoane, români, maghiari, romi, care au nevoie de această activitate", a arătat Andras Lorand.

El a mai spus că persoanele la care face referire trăiesc de pe o zi pe alta deoarece nu au altă posibilitate şi că primele rezultate ale unui astfel de proiect s-ar putea vedea în aproximativ cinci ani.

"Trebuie să conştientizăm acest lucru: că ei nu acţionează, ei reacţionează la faptele sociale, economice întâmplate în fiecare zi. Acest lucru care s-a întâmplat acum la Şumuleu 33 (adresa unde s-a produs incendiul de săptămâna trecută n.r.), într-un fel ne dă o posibilitate mare ca să începem acest proiect şi în al doilea rând este şi o responsabilitate foarte mare", a mai precizat sursa citată.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat că în colaborare cu diverse organizaţii se acordă sprijin fiecărui grup, de la copii foarte mici şi şcolari, până la adolescenţi şi adulţi.

"Viaţa ne-a dat ca acest program, pe care începem sa-l derulăm zilele acestea şi care va dura ani la rândul, să-l începem într-o situaţie de criza, din păcate. Dar, indiferent dacă e situaţie de criză sau nu, aceste familii, aceste grupuri care trăiesc în subzistenţă trebuie ajutate investind în servicii sociale, trebuie ajutate investind în spaţii locative şi investind în centre care pot permanent să ofere o şansă de a iesi din această situaţie, pentru că copiii nu au nicio vină. Poate că părinţii au ajuns într-o situaţie deosebită, poate şi din vina lor, dar nu neapărat, dar copiii nu au nici o vină. Şi, atunci, trebuie să ştim să lucrăm şi să facem paşi", a spus primarul.

El a punctat că ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecuta la Miercurea Ciuc se poate repeta oriunde în România, dacă autorităţile locale nu reuşesc să intervină la timp şi să scadă presiunea care există asupra comunităţilor care trăiesc la limita subzistenţei.

"În Miercurea Ciuc, ceea ce am observat şi s-a întâmplat acum este rezultatul unei abordări foarte greşite. Este important ca să nu punem sub preş aceste probleme, ci pas cu pas, săptămâna de săptămâna, lună de lună, an de an să facem paşi în această direcţie", a spus Korodi Attila, aflat la primul său mandat de primar.

Foto: (c) Gina Ștefan/AGERPRES

Primarul a mai afirmat că s-au identificat nişte spaţii pentru relocarea familiilor afectate de incendiu, dar se lucrează încă la acest aspect, punctând că o mutare rapidă ar putea agrava situaţia.

"Mulţumim tuturor pentru implicare şi rugăm comunitatea oraşului Miercurea Ciuc să aibă răbdarea cuvenită, pentru că o decizie pripită luată în privinţa acestei situaţii poate sa dărâme ceea ce am construit zilele acestea. (...) Specialiştii spun că o mutare rapida a acestor familii poate să agraveze situaţia. Efectiv este nevoie ca pas cu pas să facem lucrul acesta", a conchis Korodi.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că problemele sociale din Miercurea Ciuc "au fost puse sub preş", iar acum atât autorităţile locale cât şi cele judeţene se gândesc la soluţii pe termen lung, la nivelul întregului judeţ.

"Problemele cu categoriile defavorizate şi care necesită incluziune socială trebuie să fie puse pe tapet şi trebuie să fie pe primul loc. (...) Din partea Consiliului Judeţean, noi suntem alături de Primăria municipiului Miercurea Ciuc şi, totodată, deja discutăm, avem dialog cu celelalte primării din Ciucul de Jos, astăzi (marţi n.r.) vom merge şi în zona Cristur. Sunt zone din judeţul Harghita unde problemele se aseamănă şi trebuie să găsim soluţii pentru că aceşti copii, aceşti tineri, pe care îi vedeţi în spatele meu (în sala de sport n.r.), nu au nicio vină, cel puţin copiii, dar noi trebuie să venim cu o înţelegere, trebuie să venim cu conlucrare şi trebuie să fim proactivi, în aşa fel încât majoritatea societăţii, care din fericire nu este în această situaţie, deci sunt într-o situaţie mai bună, să înţeleagă că trebuie să fim solidari. Pe primul loc trebuie să fie solidaritatea, înţelegerea, dialogul şi vom găsi, sper, soluţiile cele mai prompte şi vom fi lângă conducerea oraşului pentru rezolvarea acestei situaţii", a arătat Borboly Csaba.

Foto: (c) Gina Ștefan/AGERPRES

La conferinţa de presă a participat şi viceprimarul municipiului, Sogor Eniko, care conduce echipa de lucru a primăriei şi care a precizat că punctul forte al faptului că managementul de criză a reuşit în acest caz este solidaritatea oamenilor, atât din Miercurea Ciuc cât şi din alte oraşe şi chiar din alte ţări.

Un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins, joia trecută, locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate, dintre care peste jumătate sunt copii, fiind cazate acum în sala de sport a oraşului.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au dat dovadă de o solidaritate exemplară, încă din timpul nopţii în care s-a produs incendiul, aducând ajutoare pentru cei afectaţi. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Oana Popescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Citește și:

REPORTAJ Impresionant val de solidaritate al locuitorilor din Miercurea Ciuc pentru ajutorarea romilor afectaţi de incendiu