Horia Constantinescu: Planul de creştere a numărului de inspectori ANPC a grăbit schimbarea mea din funcţie

43
Preşedintele demis al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat vineri că planul său de reorganizare a instituţiei prin echilibrarea proporţiei de inspectori raportat la numărul de agenţi economici din fiecare judeţ a grăbit demiterea sa.

Acesta a susţinut că planul de reorganizare a instituţiei a deranjat interese din cadrul structurilor ANPC de la nivelul întregii ţări.

Horia Constantinescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al ANPC joi seara, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban.

"Reorganizarea ANPC a grăbit probabil schimbarea mea, în afară de opţiunea mea de membru PSD, reorganizarea instituţiei a fost lucrul care a pus bomboana pe tort. Raţionamentul (reorganizării ANPC, n.r.) a fost prezentat fostului ministru al Economiei, discutat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi cu colegii de la Resurse Umane, Juridic, Secretariat General, Economic, pentru că a fost un algoritm pe care l-am transmis întregii ţări. De acolo, toate pârghiile şi mesele gratuite oferite diverşilor potenţi în a lua decizii, şi mă refer la cum se practică în diverse comisariate, au făcut ca aceste lucruri să nu fie posibile", a afirmat Horia Constantinescu.

De asemenea, acesta a susţinut că dificultatea cea mai mare a activităţii de control a ANPC este în Bucureşti, unde există un număr de 51 de inspectori pentru 349.000 de agenţi economici.

"Am solicitat Registrului Comerţului numărul de operatori economici controlabil de această autoritate, de la SRL, SA, PFA, absolut toţi pe care noi îi controlăm, am centralizat şi uniformizat aceste informaţii, aflând că sunt judeţe care au 10 comisari, verificându-le activitatea acestora am aflat că unii dintre ei sunt în vacanţă, şi atunci am stabilit că ne trebuie un număr echilibrat de comisari. Plecând de la 15.000 de operatori economici, cât mi se pare că sunt la Covasna, unde totuşi numărul de comisari este echilibrat, am ajuns la Mehedinţi, şi ajungem unde este durerea cea mai mare, unde numărul de 19.000 de operatori economici este controlat şi supervizat de 10 comisari. La Bucureşti, şi aici cred eu că este drama cea mai mare, ne confruntăm cu 349.000 de operatori economici. Dacă ne-am gândi la regula de trei simplă, care pare facultativă pentru unii dintre cei care au contestat această reorganizare, ar însemna că ar trebui să avem 200 de comisari la Bucureşti, de 20 de ori mai mulţi decât are Mehedinţiul. Noi cu totul suntem 633 mi se pare, 65 de posturi am primit prin bunăvoinţa fostului ministru al Economiei, Niculae Bădălău, explicându-i raţionamentul pentru care avem nevoie de o armată mult mai puternică. Fiind 633, dacă am da Bucureştiului 200 sau 250 de comisari, Clujului cu 102.000 de operatori economici ar fi trebuit să-i dăm cel puţin 60-70 de comisari, şi păstrând proporţiile am fi ajuns la 2.000 şi ceva de comisari, lucru imposibil, pentru că există acte normative care interzic angajările la stat", a declarat preşedintele demis al ANPC.

Acesta a susţinut că şi o dublare a numărului de comisari pentru Bucureşti ar fi insuficientă.

Pe de altă parte, Constantinescu nu crede că marile companii comerciale verificate de ANPC în mandatul său au vreo legătură cu schimbarea sa din funcţie.

"Sunt multe situaţiile în care ANPC e privită ca cenuşăreasa celorlalte autorităţi. Există cu siguranţă lanţuri invizibile (între instituţiile de control ale autorităţilor, n.r.) care fac pe unii dintre operatorii economici să se ştie mai presus de lege. Am participat personal ieri la o acţiune de control la magazinul Jumbo, care pune pe piaţă sute de produse care cumva au trecut prin mai multe filtre decât ale ANPC, au trecut prin frontiere, ar fi putut fi verificate, dar iată că sunt pe rafturile magazinelor, aşa cum au fost acţiunile de la Auchan, Mega-Image, de la Selgros, Carrefour, şi nu cred că ei se află în spatele schimbării, pentru că abordarea lor a fost una pozitivă, au înţeles că lucrurile s-au schimbat, nu suntem pelicanii Europeni, avem drepturi la fel cum au şi consumatorii europeni, fiecare a înţeles să investească, să-şi retehnologizeze, să recicleze personalul şi să implementeze programe. Nu a fost un lucru de faţadă, pentru că le-am solicitat acte doveditoare", a afirmat Constantinescu. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)