HyperFest International Student Film Festival a început, vineri, la Cinema Europa din Capitală

214

Scurtmetrajul "Un cartuș de Kent și un pachet de cafea" regizat de Cristi Puiu a deschis oficial, vineri, cea de-a XVI-a ediție HyperFest International Student Film Festival, la Cinema Europa din Capitală.

82716164-83cf-4052-9c87-25ded7196b77

Sursa foto: facebook.com/universitateahyperion

"Sperăm că vom vedea numai lucruri frumoase. Unul dintre lucrurile plăcute la un festival vine tocmai din această speranță. (...) Un festival ne dă speranță, mai ales pentru cei care prezintă acum o primă încercare în domeniul cinematografiei și poate dintre aceștia vor apărea mari maeștri de mâine care ne vor încânta, ne vor înfrumuseța timpul liber, ne vor da noi subiecte de meditație și de reflecții, mai mult sau mai puțin, interioare", a spus, în deschiderea evenimentului, președintele festivalului, prof. univ. dr. Sever Spânulescu, rectorul Universității Hyperion.

El a precizat că așteaptă de la studenții înscriși în festival "să dea măsura talentului lor".

"Ne așteptăm ca acești tineri să dea măsura talentului și a muncii lor, pentru că aceasta este totuși o artă foarte complexă care necesită ambele laturi. (...) Ei au talent, pentru că au fost selecționați printr-un concurs de admitere, dar fără foarte multă muncă talentul se risipește, așa că îi așteptăm să dea această măsură a talentului prin muncă", a precizat Sever Spânulescu, pentru AGERPRES.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Studențesc va avea, în premieră, jurați internaționali. Tot în premieră HyperFest 2017 va avea și două jurii — unul al criticii și unul al festivalului.

Juriul criticii îi va avea în componență pe Manuela Cernat (critic de film, cercetător științific și profesor universitar), Mihai Fulger (jurnalist, critic și selecționer de film) și Andreea Berechet (critic de film).

Scurtmetrajele prezentate publicului vor fi evaluate de un juriu compus din Andrea de Sica (regizor și scriitor italian), Enrico Vannucci (specialist în scurtmetraje, membru al Festivalului de Film de la Veneția), care în vara acestui an a susținut masterclass-ul "About Shorts" la Facultatea de Arte Hyperion, Dorotheea Petre (actriță), Barbu Bălășoiu (director de imagine) și Ana Ularu (actriță).

"Îmi doresc să descopăr cineaști tineri și talentați. Ambele puncte de vedere sunt egoiste: și cel al cinefilului care își dorește să vadă filme bune, și cel al profesionistului care își dorește să aibă parte de o generație bună mai departe și de eventuali viitori colaboratori talentați", a declarat, pentru AGERPRES, Ana Ularu.

În prima zi a festivalului au fost prezentate primele două calupuri de filme de scurtmetraj înscrise în concurs. Seara s-a încheiat cu prezentarea filmului lui Nae Caranfil "6,9 pe scara Richter".

HyperFest International Student Film Festival se va desfășura până pe 31 octombrie la Cinema Europa și va aduce în fața publicului peste 100 de scurtmetraje din 25 de țări.

Pe perioada festivalului vor fi organizate și o serie de masterclass-uri și workshop-uri de regie și actorie inedite, care vor fi susținute de regizorul Cristi Puiu, actorul Adrian Titieni și Nicoleta Ciobanu — acting coach.

Pe parcursul celor cinci zile de evenimentului vor mai putea fi văzute și filmele de lungmetraj "I figli della notte" (regia Andrea de Sica), "Vara s-a sfârșit" (regia Radu Potcoavă), "Breaking News" (regia Iulia Rugină) și "Un pas în urma serafimilor" (regia Daniel Sandu).

Agenția Națională de Presă AGERPRES, care este partener media principal al festivalului, va prezenta, în ultima zi a evenimentului, documentarul "Tărâmul dintre ape".

Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului este liberă, potrivit organizatorilor.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu)