Iași: Mirii și nuntașii au venit în fața ofițerului stării civile îmbrăcați în ii și costume populare

803

Florentina și soțul său Vlad, doi tineri din Iași, au ales să spună "Da" în fața ofițerului stării civile, rudelor și prietenilor într-un mod inedit, ei venind la Starea Civilă din Iași îmbrăcați în costume populare tradiționale, însă o surpriză a fost că tot în costume populare au venit îmbrăcați și părinții, nașii și majoritatea celorlalți nuntași.

53617c1f-f7f7-43b9-b020-d069d02bf254

Inițiativa le-a aparținut mirilor, care deși sunt tineri, își doresc să păstreze și să continue tradițiile.

Florentina și Vlad se cunosc din clasa a XI-a. Deși ea era din localitatea Sârca iar el dintr-o comună apropiată, Podu Iloaie, acum devenit oraș, s-au cunoscut prin intermediul rudelor și prietenilor comuni. Viața a făcut să se revadă în urmă cu un an și jumătate. În toamna anului trecut au făcut logodna, iar în urmă cu o săptămână, cununia civilă și urmează ca la începutul lunii iunie să își jure credință și în fața altarului.

Mireasa a îmbrăcat un costum alcătuit din ie tradițională, "fotă" (fustă), "poale" din dantelă (fustă care se pune pe sub fotă) și brâu. Pe cap, mireasa a avut o coroniță din flori de sânziene, mini trandafiri și spice de grâu. La rândul său, buchetul a fost din spice de grâu, flori de floarea soarelui și sânziene.
"Noi suntem mai tradiționaliști și încercăm să păstrăm tradițiile. Când eram mică mi-ar fi plăcut să merg la horele din sat. Întotdeauna mi-am dorit cununia civilă separată de cununia religioasă și să fiu îmbrăcată în costum popular din zona Iașiului. Am acasă patru ii, unele primite cadou, altele cumpărate de la meșteri populari. Am chiar și opinci. Pentru mine costumul reprezintă simbolul tradiției românești. De când am început să conștientizez ce reprezintă portul popular românesc, am prins foarte mare drag de el. Cu atât mai mult, încă de mică îmi plăcea muzica populară, iar când mergeam la spectacole costumul era nelipsit. Am chiar și opinci. Îmi este foarte drag de portul românesc. Acum, în sat la noi doar o femeie mai păstrează iile. Înainte le cusea ea. Din păcate, s-a pierdut tradiția", a declarat Florentina Iluțoaei.

Mirele, Vlad Stângaciu, a fost încântat de ideea de a se îmbrăca în costum tradițional la propria nuntă și a acceptat imediat.

"A fost un moment unic în viața mea și așa va rămâne pentru totdeauna. De aceea am încercat să îl marcăm și prin vestimentație, pe lângă emoțiile trăite. De ce am ales costum popular? Ce este mai frumos decât să fii mândru că ești român, că îți curge prin vene sânge autentic românesc și că înaintașii au lăsat obiceiuri și tradiții cu care să ne putem mândri și afișa în semn de respect pentru ce au făcut ei pentru noi?", a declarat Vlad Stângaciu.

Oana și Bogdan Bunescu Lazăr au dorit să le fie nu doar prieteni foarte buni celor doi tineri, dar și părinți spirituali.
"Important e să nu ne uităm rădăcinile. Din câte știu eu, portul popular românesc este încă de pe vremea dacilor. Să ne aducem întotdeauna aminte de origini și, indiferent de ce se întâmplă, nu trebuie să uităm că suntem români. Faptul că am îmbrăcat costumul popular mi s-a părut a fi un lucru extraordinar, având în vedere că la noi în zonă nu este promovat. Dacă, spre exemplu, în Bucovina duminica oamenii mai merg îmbrăcați în costum popular, la noi în Iași nu sunt astfel de situații. De aceea mi s-a părut senzațional, având în vedere și amploarea evenimentului. E un lucru pe care îl faci o dată în viață. Am îmbinat mândria de a fi român cu mândria de a fi alături de o familie tânără", a declarat Oana Bunescu Lazăr.

Nici ziua cununiei civile a celor doi tineri nu a fost aleasă întâmplător. "Mi-am ales ziua în mod intenționat pe 24 iunie, pentru că era Ziua Internațională a Iei. Am discutat și cu nașii, care sunt tineri și combină tradițiile cu modernul. Au acceptat cu bucurie ideea de a veni îmbrăcați în costume populare. Au spus că nu au mai văzut astfel de nunți și chiar își doreau și ei. Le-am spus și invitaților că vom veni îmbrăcați în costume populare și că nu putem să le cerem să se îmbrace la fel. O ie cusută manual e destul de scumpă și nu oricine și-o permite", a declarat Florentina Iluțoaei.

Spre surpriza mirilor, invitații s-au mobilizat și au venit îmbrăcați la rândul lor cu ii sau costume populare întregi.
"Ne-am bucurat că toți au venit îmbrăcați în costume populare. Cu atât mai mult, cel mai mic invitat, în vârstă de un an, avea și el ie", a mai spus Florentina Iluțoaei.

Petrecerea a fost tradițională și s-a desfășurat, așa cum e tradiția, acasă la părinții miresei, în comuna Sârca. Curtea a fost decorată cu obiecte tradiționale, iar de pe mese nu au lipsit sarmalele și alte mâncăruri specifice zonei.

AGERPRES / (A — autor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)