IGPR: 60 de români bănuiți de comiterea unor infracțiuni în stațiuni din Bulgaria

246

Un număr de 60 de români sunt bănuiți de comiterea unor infracțiuni în stațiuni din Bulgaria, fără consecințe deosebite, iar alți 218 turiști români au fost implicați în evenimente în calitate de victime ale unor furturi de autoturisme, tamponări auto, furturi sau distrugeri, informează IGPR.

311e2ad0-1c52-471d-b17c-c214809f35c4

Potrivit unui comunicat de presă remis duminică AGERPRES, polițiștii români au terminat cu succes misiunea desfășurată în patru stațiuni turistice din Bulgaria. Timp de două luni, aceștia au acordat sprijin și au consiliat peste 4.200 de români care au ales să-și petreacă vacanța pe litoralul Bulgariei.

La data de 31 august, a doua serie de șapte polițiști români și-a încheiat misiunea desfășurată în țara vecină, unde s-a acționat alături de polițiștii bulgari, în stațiunile turistice Albena, Nisipurile de Aur, Balcic și Nessebar.

Misiunile în aceste stațiuni s-au desfășurat în două serii, prima de opt polițiști, a doua de șapte, în perioada 30 iunie — 31 iulie, respectiv 1 — 31 august, în fiecare dintre cele patru stațiuni acționând câte doi polițiști români.

"În cadrul misiunilor, polițiștii români au consiliat peste 4.200 de turiști români, în special cu privire la indicarea anumitor destinații și furnizarea unor informații de ordin legislativ din Bulgaria. De asemenea, polițiștii români au participat, alături de colegii bulgari, la 385 de intervenții la diferite evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal și soluționarea unor neînțelegeri legate de asigurarea condițiilor de cazare. De asemenea, 278 de turiști români au fost implicați în evenimente pe raza stațiunilor respective, dintre care 218 în calitate de victimă ale unor evenimente neplăcute, furturi de autoturisme, tamponări auto, furturi sau distrugeri și 60 ca bănuiți de comiterea unor infracțiuni, fără producerea unor consecințe deosebite", se arată în comunicat.

Polițiștii români selecționați pentru a desfășura activitatea în Bulgaria au fost instruiți pentru a-și îndeplini cu succes misiunile încredințate, un criteriu obligatoriu de selecționare fiind acela de a fi un bun vorbitor de limbă bulgară.

Este al optulea an în care se organizează asemenea misiuni, activitățile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiștilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct polițiștilor români pentru soluționarea unor probleme, deși se aflau pe teritoriul altui stat.

Potrivit IGPR, aceste misiuni au demarat în anul 2010, iar în cadrul lor, polițiștii români și bulgari acționează în patrule comune în scopul asigurării ordinii și liniștii publice. De asemenea, cooperează și acordă asistență în cadrul activităților specifice, relaționând îndeosebi cu cetățeni ai propriului stat. Activitățile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe durata sezonului turistic (atât vara, cât și iarna) în zonele în care se deplasează turiști români și bulgari.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)