În sfârşit, o mostră de verticalitate a politicienilor români; România intenţionează să boicoteze summitul UE – Balcanii de Vest, din cauza autoproclamatului „stat” Kosovo

130

Patru ţări europene, printre care se numără, surprinzător, şi România, intenţionează să boicoteze summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, din 17 mai, de la Sofia, întrucât nu sunt dispuse să discute cu „autorităţile” autoproclamatei republici separatiste Kosovo.

Conform agenţiei bulgare de ştiri Novinite, Serbia, România, Cipru şi Spania nu vor să participe la întrunirea de la Sofia, pentru a nu legitima guvernul statului-fantomă Kosovo, pe care niciuna din cele patru state nu îl recunoaşte.

Aşa arată un "paşaport" emis de autorităţile "statului" Kosovo

Aşa arată un „paşaport” emis de autorităţile „statului” Kosovo

Serbia, România, Cipru, Spania, Grecia, dar şi o altă ţară membră a Uniunii Europene, Slovacia, nu au recunoscut independenţa faţă de Belgrad a provinciei sârbe Kosovo.

Însă, spre deosebire de celelalte ţări citate, care nu recunosc nici paşapoartele emise de autorităţile separatiste de la Pristina, România permite intrarea în ţara noastră a „cetăţenilor” kosovari, deţinători de paşapoarte emise de „Republica” Kosovo.

Atâta doar că ştampila de intrare în România se aplică pe o foaie separată de hârtie, care se ataşează „paşaportului” kosovar, nu pe paşaport, în sine.

„Bulgaria este partenerul nostru de încredere, Uniunea Europeană reprezintă obiectivul nostru strategic şi vrem să menţinem o bună comunicare cu toate ţările UE.

Ţara noastră vrea să participe la această întrunire, dar Kosovo nu poate nici măcar teoretic să participe la forum. Atât din punctul nostru de vedere, cât şi din cel al altor zeci de ţări ale lumii, Kosovo nu este un stat, ci o regiune în cadrul Republicii Serbia”, a declarat premierul sârb, dna Ana Brnabic, citată de agenţiile de presă.

Doamna Brnabic a mulţumit, cu acest prilej, României, Spaniei, Ciprului, Slovaciei şi Greciei, pentru poziţia lor de a nu recunoaşte provincia sârbă Kosovo drept stat independent.

De la proclamarea unilaterală a independenţei faţă de Serbia, în februarie 2008, Kosovo e recunoscut ca stat independent de 117 din cele 204 ţări şi teritorii ale lumii.

Printre ţările care au recunoscut Kosovo se numără 23 din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene, SUA (ţara care a creat, de fapt, acest stat-fantomă), Canada, Elveţia, Turcia etc.

Printre cele care nu au recunoscut Kosovo drept stat independent se numără cele cinci ţări europene citate, Rusia, China, India, Brazilia, Argentina, Iran, Israel, Mexic, Ucraina, Uruguay, Bielorusia, Bosnia-Herţegovina, Chile, Indonezia, Moldova, Filipine etc.

(Visited 54 times, 54 visits today)