Inspectia Judiciara: Proiectul privind modificarea legilor Justitiei, in contradictie cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a IJ

242

Proiectul de lege privind modificarea legilor Justitiei este in contradictie cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al IJ, Alin Alexandru.

“Conducerea Inspectiei Judiciare atrage atentia asupra faptului ca simpla independenta operationala, pe care legea o prevede si in acest moment, nu trebuie confundata cu autonomia institutionala, la care ministrul Justitiei a facut referire ca alternativa la trecerea IJ in cadrul Ministerului Justitiei. In acest context, proiectul de lege dat publicitatii ieri este in contradictie cu pozitiile noastre publice si cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare”, a precizat Alin Alexandru.

El a adaugat ca pentru realizarea eficienta a misiunii sale Inspectia Judiciara ar trebui sa se bucure de independenta fata de orice alta entitate.

Potrivit proiectului de modificare a legilor Justitiei publicat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, Inspectia Judiciara va trece de la CSM la Ministerul Justitiei, masura “menita sa asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor in stat si al controlului reciproc intre acestea”.

“Aspectele de fond privind procedura disciplinara in fata Inspectiei Judiciare si a sectiei Consiliului Superior al Magistraturii raman in vigoare, insa cele care privesc organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare sunt preluate, doar cu modificarile izvorate din reorganizarea Inspectiei, de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Sunt introduse unele modificari referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspectiei Judiciare, prevazandu-se expres ca inspectorii judiciari sunt numiti prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel putin 10 ani vechime in magistratura”, se mentioneaza in expunerea de motive.