Investiții în infrastructura de apă și canal de peste 120 de milioane de euro

276

Ministrul delegat Rovana Plumb a semnat contractul de finanțare pentru proiectul major „Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba”, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) în perioada de programare 2014 – 2020.

Proiectul, în valoare totală de peste de peste 615 milioane lei, presupune investiții în municipiile Alba Iulia, Aiud și Blaj, în orașele Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Ocna Mureș, Teiuș și Zlatna și în comunele Arieșeni, Bistra, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Lopadea Nouă, Lupșa, Mihalț, Mirăslău, Roșia Montană, Sâncel, Sântimbru, Sohodol si Unirea, din județul Alba.

Directorul general al SC APA CTTA SA, Ștefan Bardan, a declarat într-o conferință de presă că ”infrastructura de apă și canalizare din județul Alba este în permanentă modernizare. În fiecare an facem investiții menite să crească nivelul de confort al cetățenilor care beneficiază de serviciile noastre”

Printre rezultatele așteptate la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului se află și:

· construirea a două stații de epurare a apelor uzate;

· construirea a două stații de tratare a apei;

· reabilitarea rețelei de canalizare pe o lungime de 6,2 km;

· construirea a 87,4 km rețea canalizare nouă;

· reabilitarea vechilor aducțiuni pe o lungime de 94,4 km;

· realizarea de noi aducțiuni pe o lungime de 21 km;

· reabilitarea vechii rețele de apă potabilă pe 3,5 km;

· construirea a 53 km rețea nouă de distribuție a apei potabile.

„Prin semnarea contractului aferent acestui proiect major, Guvernul României dă dovadă de consecvență și coerență în aplicarea programului de guvernare, care își propune, printre altele, îmbunătățirea continuă a calității vieții românilor și atingerea unor standarde compatibile cu cele din țările Uniunii Europene. Iată că și în județul Alba, după investițiile prin POIM, gradul de conectare și conformare va crește la 92,7 % – adică 234.148 locuitori vor beneficia în anul 2021 de apă și canalizare, iar alți 106.494 locuitori vor fi alimentați suplimentar cu apă potabilă la finalul acestui proiect”, a afirmat ministrul Rovana Plumb.

Despre POIM

POIM este cel mai mare program operațional al României și al doilea, ca mărime, din Uniunea Europeană, pentru sectoarele transport, mediu și energie. De asemenea, este un program important prin valoarea alocării nerambursabile (de peste 9,4 miliarde euro) și, mai mult, un program strategic pentru țara noastră, având în vedere faptul că asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.