Iohannis, către trupele NATO din România: Apărați valorile care definesc societățile noastre / De Croo: Punct de cotitură pentru UE

124

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, 13 aprilie, că prezența trupelor NATO pe teritoriul României reprezintă protecția simbolică a valorilor atlantice care definesc societățile occidentale: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă. Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a explicat că NATO va rămâne o alianță defensivă și l-a avertizat pe Vladimir Putin că trupele aliate sunt gata să își protejeze teritoriile.

Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, au vizitat, miercuri, trupele NATO cantonate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Mediul de securitate internațională a suferit modificări radicale. A trebuit să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite să nu ducă la escaladare(…)Dragi militari, vă aflați aici umăr lângă umăr și sunteți expresia concretă a hotărârii de a întări descurajarea și apărarea în regiunea Mării Negre”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută alături de cei doi premieri.

Șeful statului a transmis că liderii Alianței Nord-Atlantice vor continua eforturile pentru a da un răspuns „prompt, hotărât și robust” la orice amenințare posibilă.

Vom accelera transformarea Alianței pentru a întări postura de descurajare a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră. Acționăm pentru operaționalizarea cât mai rapidă a celor 4 noi grupuri de luptă, dintre care unul va fi în România. Va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securității pe flancul estic, în mod unitar”, a adăugat Iohannis.

Astfel, Klaus Iohannis a explicat că prezența militarilor străini în România are, dincolo de componenta de securitate, o „dimensiune simbolică”.

Împreună cu colegii voștri protejați și apărați valorile atlantice care definesc societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă(…)Numai împreună putem asigura securitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, a încheiat președintele României.

De Croo: NATO va rămâne o alianță defensivă

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a menționat că, în urmă cu 7 săptămâni, când Rusia a lansat ofensiva militară în Ucraina, Europa s-a schimbat pentru totdeauna, fiind al doilea cel mai important eveniment din regiune de la căderea Uniunii Sovietice.

Este un punct de cotitură pentru Uniunea Europeană. Este un atac brutal la adresa valorilor Uniunii – libertatea, democrația și drepturile omului – este un atac la adresa tuturor valorilor pentru care luptăm. Acesta este motivul pentru care țările nu rămân neutre în acest conflict”, a declarat Alexander De Croo.

Oficialul belgian a adăugat că, sub formă de răspuns la agresiunea Rusiei, NATO a dat dovadă de unitate „mai mult ca niciodată”.

NATO este și va rămâne o alianță defensivă. Nu am căutat escaladarea și niciodată nu vom face acest lucru. Dar, să fie clar pentru Putin – Aliații NATO sunt gata să își protejeze teritoriul. Un atac asupra unuia dintre noi este un atac împotriva tuturor”, a precizat premierul belgian.

Ciucă: Trebuie să luăm în serios apărarea

Premierul României, Nicolae Ciucă, le-a transmis militarilor de la Baza Mihail Kogălniceanu că sunt dovada că NATO este „cea mai puternică și concretă garanție de securitate” pentru statele membre.

Trebuie să luăm în serios apărarea și să o reflectăm în deciziile noastre. Trebuie să trecem la apărarea înaintată și la implementarea deciziei luată la Summitul Extraordinar de la Bruxelles. Invazia Rusiei în Ucraina e cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimii ani”, a spus premierul.

Ciucă a subliniat că NATO și UE sunt solidare cu poporul ucrainean, adăugând că aliații sunt uniți pentru a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat aliații să activeze planurile NATO pentru apărare pentru a proteja alianța. E pentru prima dată când forțele de răspuns au fost dislocate într-un context de apărare colectivă. Vreau să vă mulțumesc, dumneavoastră, militarilor prezenți azi (…) care arată cât de puternică e solidaritatea NATO”, a fost concluzia prim-ministrului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Iohannis, către trupele NATO din România: Apărați valorile care definesc societățile noastre / De Croo: Punct de cotitură pentru UE apare prima dată în Main News.

Source: New feed