Iohannis: „Da, îmi doresc alegeri anticipate. Mă voi implica pentru a promova conceptul”

40

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că alegerile anticipate sunt posibile şi că se va implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate.

"Da, îmi doresc alegeri anticipate!", a spus şeful statului.

El a menţionat că este evident faptul că, pentru a ajunge la anticipate, este nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă și după aceea este nevoie de două încercări nereușite de formare a unui nou guvern.

"Este evident moțiunea de cenzură o variantă prin care se poate inițializa acest proces. Dar, tehnic, și demisia este o metodă prin care se poate inițializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta, și cu Premierul, și cu alții. Chiar mâine voi avea, aici, la Cotroceni, o discuție cu Premierul Ludovic Orban și vom aborda aceste chestiuni", a explicat Iohannis.

Întrebat ce se întâmplă dacă Ludovic Orban nu e convins de ideea de a demisiona, Klaus Iohannis a replicat: "Domnul Orban, din câte știu eu, își dorește alegeri anticipate, așa cum le doresc și eu".

Iohannis: "Eu sunt foarte mulțumit de Guvernul PNL"

"Eu sunt foarte mulțumit de Guvernul PNL și recomand să rămână în funcție un guvern PNL mult și bine", a mai spus preşedintele, întrebat dacă s-ar impune remanieri.

Întrebat dacă îi poate da o garanție publică premierului Ludovic Orban că, în cazul în care va demisiona. îl vanumi tot pe el premier după alegerile anticipate, Klaus Iohannis a spus: "O întrebare un pic ciudată, mi se pare. Nu știu de ce mă întrebați dumneavoastră dacă pot să ofer garanții cuiva, însă pot să vă spun că sunt foarte mulțumit de felul în care Ludovic Orban își face treaba ca și premier. În continuare, și asta v-am spus-o și în informalele noastre, eu cred că Ludovic Orban este în acest moment cea mai bună soluție de premier, fie premier plin, fie premier interimar".