Ion Caramitru împlineşte vârsta de 77 de ani. De ce a fost scos din seria „Liceenii”

165

Ion Caramitru împlineşte vârsta de 77 de ani. De ce a fost scos din seria „Liceenii”

Ion Caramitru

Director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi unul dintre cei mai îndrăgiţi actori, Ion Caramitru a împlinit vârsta de 77 de ani și cu această ocazie a făcut lumină în privința dispariţiei lui din ultima parte a seriei de filme „Liceenii”. Ion Caramitru nu a mai dorit să joace în pelicula regizată de Nicolae Corjos, iar personajul lui, profesorul Mihai Gavrilescu „Socrate”, a fost scos din poveste.

Actorul care împlineşte pe 9 martie vârsta de 77 de ani a debutat pe marile ecrane în anul 1964, în pelicula „Comoara din Vadul Vechi”, în regia lui Victor Iliu. De atunci a jucat în peste 30 de filme şi sute de reprezentaţii ale unor piese de teatru. Şi deşi l-a interpretat pe pictorul Ştefan Luchian, dar şi alte personaje memorabile, rolul care a rămas în amintirea multor generații e cel al profesorului „Socrate” din „Declaraţie de dragoste” (1985).

Pe care l-a reluat un an mai târziu în „Liceenii”, apoi în „Extemporal la dirigenţie”. Din păcate, în următoarele două proiecte filmate, „Liceenii Rock’n Roll” (1992) şi „Liceenii în alertă” (1993) nu a mai jucat, iar explicaţia scenariştilor a fost că actorul a plecat în America.

Actorul a ieşit în urmă cu ceva timp şi a spus adevărul despre plecarea lui din proiectul „Liceenii”. „Am jucat în trei episoade și am refuzat să mai joc în următoarele două. Era pentru perioada respectivă de nesuportat, după capul meu. Era un scenariu comandat, urmărit la modul ideologic foarte bine de partid si așa mai departe. Partea sensibilă, care rămâne și astăzi in picioare, e că se ocupa de elevi, de liceeni, ceea ce creează din start o emoție aparte. Numai că structura intimă a poveștii e hai să ne facem că e adevărat. N-am încotro și trebuie să recunosc că un film despre liceeni, cu atât de lungă bătaie în timp și cu atâtea episoade, nu știu dacă se va mai face. Nu știu dacă viața liceului de astăzi e la fel de ingenuă ca cea de atunci. Se reprogramează mereu și se uită toată lumea. Nu am un regret că am jucat în acest proiect, mai ales că multe mămici care au acum copiii de liceu mă opresc când mă întâlnesc și îmi zic: «Vai, dar cât vă iubeam atunci!»”, a spus Ion Caramitru la Digi FM.

click.ro