Ionuț Moșteanu explică scenariile pentru a depăși actuala criză politică

73

Ionuț Moșteanu, vicepreședintele USR, a explicat într-un clip publicat pe contul de YouTube al partidului vineri, 8 octombrie, care sunt scenariile pentru a depăși actuala criză politică. Primul ar fi refacerea coaliției de guvernare USR-PNL-UDMR, iar al doilea un guvern minoritar PNL, susținut de PSD.

„Ce urmează de acum încolo? Noi ne-am fi așteptat ca președintele Klaus Iohannis să cheme imediat partidele la consultări pentru a rezolvat criza, criză în care președintele e și problemă, și soluție. Trebuie să ne mișcăm repede.

Opțiunea noastră este să refacem coaliția de centru-dreapta USR PLUS, PNL, UDMR, în niște condiții clare, cu un premier matur, experimentat politic, care să știe și să înțeleagă ce înseamnă să conduci un guvern de coaliție, cu un calendar clar de reforme, de priorități, acord de coaliție în care trecem toate lucrurile de care ne-am lovit lunile astea, pentru că am invățat și noi niște lucruri.

Vrem să vedem că și partenerii noștri au învățat lucruri și nu vor mai repeta greșeli. Asta este fezabil doar dacă – și aici un mare dacă – președintele Klaus Iohannis și PNL chiar vor refacerea coaliției”, a explicat Moșteanu.

Potrivit celui de-al doilea scenariu, PNL s-ar alia cu PSD: „Celălalt scenariu este că PNL se va duce de mânuță cu PSD și va guverna, probabil, un guvern minoritar cu susținere PSD din Parlament”.

Însă Ionuț Moșteanu spune că tot trebuie să se întâmple cât mai repede: „Oricare dintre aceste două variante trebuie să se întâmple însă foarte repede. Noi vrem să ne întoarcem la guvernare, să facem ce nu s-a făcut până acum, pentru că Guvernul era condus de un premier incompetent”.

Dacă nu se materializează niciunul dintre aceste două scenarii, USR va intra în opoziție, a conchis el.

Cronologia scandalului care a dus la ieșirea USR de la guvernare

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR a trecut prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al Justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

Reprezentanții USR PLUS au transmis în repetate rânduri că singura cale pentru revenirea formațiunii alături de PNL și UDMR la guvernare o reprezintă înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată marți, 5 octombrie, de Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări luni, 11 octombrie, începând cu ora 12:00, pentru formarea unui nou Guvern.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ionuț Moșteanu explică scenariile pentru a depăși actuala criză politică apare prima dată în Main News.

Source: New feed