Irak: Încheierea ”misiunii de luptă” a americanilor şi începutul unei ”noi etape” de cooperare militară (Biden)

17
Preşedintele SUA Joe Biden a declarat luni că Statele Unite vor încheia ''misiunea de luptă'' în Irak până la sfârşitul anului pentru a începe o ''nouă etapă'' de cooperare militară cu această ţară, relatează AFP.

''Nu vom fi la sfârşitul anului într-o misiune de luptă'' în Irak, dar ''cooperarea noastră împotriva terorismului va continua chiar şi în această nouă etapă, despre care discutăm'', a declarat Joe Biden, alături de premierul irakian Mustafa al-Kazimi, pe care îl primeşte luni la Casa Albă.

El a explicat că ''rolul'' armatei americane în Irak va fi de ''a forma'' şi ''asista'' forţele irakiene împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), fără a menţiona un calendar sau elemente concrete referitoare la efective.

"Relaţia noastră este mai solidă ca niciodată", a declarat premierul irakian, care a venit la Washington pentru a primi un semnal politic care să-i permită să-şi consolideze poziţia foarte precară, cu trei luni înainte de alegerile legislative.

În fruntea unei ţări devastate de corupţie, sărăcie şi pandemie - cu peste 12.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, fără precedent - Mustafa al-Kazimi este împărţit între aliatul american şi facţiunile puternice pro-Iran.

De fapt, experţii nu aşteaptă nicio schimbare majoră, deoarece prezenţa militară americană în Irak nu mai este considerată o forţă de intervenţie activă. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi:

 

* SUA: Joe Biden a nominalizat procurori pentru a superviza cazurile legate de asaltul din 6 ianuarie de la Capitoliu