Irina-Margareta Nistor: Noi tragem la comedii, dar parcă nimeni nu înţelege

37
Criticul de film Irina-Margareta Nistor susţine că românii preferă în special comediile, dar acest lucru nu prea pare a fi înţeles în prezent de cei care le realizează.

Ea a dat exemplul filmelor "Nea Mărin miliardar" şi "Păcală", care sunt cele mai vizionate pelicule româneşti din toate timpurile.

"Pentru copii şi nu numai pentru copii, ştim că ("Păcală" - n.r.) a fost cel mai văzut film, pe poziţia a doua, a tuturor timpurilor între filmele româneşti, evident, după "Nea Mărin Miliardar". Adică, noi tot la comedii tragem, dar parcă nimeni nu înţelege. Dar noi mai zicem, că poate se întâmplă până la urmă", a spus Irina-Margareta Nistor, înainte de prezentarea filmului "Păcală" în cadrul Festivalului de Psihanaliză şi Film.

Prima ediţie a evenimentului, desfăşurat online, a început vineri şi se încheie duminică.

Festivalul, care urma să aibă loc în faţa marelui ecran din Cluj-Napoca, a fost moderat şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor, director al evenimentului.

Programul a inclus şase filme pentru copii şi adulţi, o serie de scurtmetraje şi un cine-concert, urmate de sesiuni de discuţii virtuale cu psihanalişti, specialişti, terapeuţi şi regizori.

Printre invitaţi s-au numărat actorul Adrian Titieni, dr. Bogdan Cuc, Oana Paveliuc (Master Coach NLP, Time Line Therapy & Hipnoterapie), dr. Rita Teodoru, regizorul Cătălin Saizescu, dr. Andreea Chiţu, regizorul Ştefan Mandachi.

Festivalul, desfăşurat sub genericul 'Pandemia = Solidaritate?', este proiecţia românească a European Psychoanalytic Film Festival.

Filmele au fost difuzate online, cu titlu gratuit, pe platforma www.eventbook.ro.

Discuţiile live cu invitaţii au fost transmise live pe pagina de Facebook a festivalului.

AGERPRES a fost partener media al evenimentului.

Festivalul este organizat de ARTIS, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. AGERPRES/(AS - autor: Marius Septimiu Avram, editor: Claudia Stănescu, editori: Anda Badea, Alexandru Cojocaru)