JO 2018: Cei 15 ruşi refuzaţi de CIO se întorc în faţa TAS

35

JO 2018: Cei 15 ruşi refuzaţi de CIO se întorc în faţa TAS

Cei 15 ruşi (13 sportivi şi 2 antrenori) suspendaţi pe viaţă de Comitetul Internaţional Olimpic pentru presupusa lor implicare în sistemul de dopaj instituţionalizat, apoi exoneraţi de TAS, dar neinvitaţi de CIO la JO 2018, au sesizat din nou Tribunalul de Arbitraj pentru Sport, cu speranţa că vor putea participa la competiţia de la PyeongChang (Coreea de Sud), a anunţat tribunalul, citat de AFP.

Printre cei 13 sportivi figurează şi Aleksandr Legkov (34 ani), campion olimpic în proba regină a schiului de fond, cea de 50 km, cu ocazia JO 2014 de la Soci, unde a mai cucerit şi o medalie de argint la ştafetă 4x10 km.

Camera ad-hoc a TAS de la PyeongChang, "a deschis o nouă procedură de urgenţă în cazul celor 15 sportivi şi antrenori ruşi împotriva CIO", a precizat TAS într-un comunicat.

Cei 15 reclamanţi "contestă decizia CIO de a nu le acorda o invitaţie" pentru participarea la JO 2018, care vor debuta vineri. Ei cer ca această decizie a forului olimpic mondială să fie anulată, iar TAS "să-i autorizeze" să ia parte la Jocuri.

Tribunalul suprem al sportului a precizat că audierea în cazul celor 15 ruşi este "în curs" şi că o decizie urmează să fie luată "rapid".

În acelaşi timp, TAS va studia, miercuri după-amiază, apelul altor 32 de sportivi ruşi neinvitaţi de CIO, potrivit Agerpres.

Printre aceştia figurează şi specialistul în short-track (patinaj viteză pe pistă scurtă) Viktor Ahn, sextuplu campion olimpic şi o legendă a acestui sport.

Născut în Coreea de Sud, Ahn a devenit cetăţean rus chiar înaintea JO 2014 de la Soci, iar prezenţa sa la PyeongChang l-ar transforma într-o mare vedetă a competiţiei.

În acest moment, 168 de sportivi ruşi consideraţi "curaţi" urmează să participe la JO de la PyeongChang, conform datelor oficiale ale CIO, însă aceştia vor concura sub drapel neutru, după suspendarea Rusiei în urma scandalului legat de sistemul de dopaj instituţionalizat şi manipularea sistematică a rezultatelor testelor antidoping.