Kanye West, dat în judecată de compania EMI, după acuzaţii de “servitute”

151

Kanye West, dat în judecată de compania EMI, după acuzaţii de "servitute"

Kanye West

Rapperul american Kanye West a fost dat în judecată de casa sa de discuri, EMI, după ce acesta a încercat să pună capăt contractului cu compania susţinând că l-au transformat într-un "sclav", potrivit tmz.com.

Iniţial, rapperul a dat în judecată compania EMI pe 25 ianuarie, susţinând că termenii din contract echivalează cu "servitutea", întrucât înţelegerea a depăşit termenul de şapte ani impus iniţial, fără "un moment de libertate".

West solicita să se pună capăt contractului, "pentru a se elibera de legături".

Potrivit unor documente obţinute de USA Today, EMI l-a dat în judecată pe West "pentru eforturile acestuia de a revoca obligaţiile faţă de companie stipulate în contract".

Reprezentanţii EMI susţin că West a semnat contractul iniţial în 2003 şi a autorizat şapte modificări şi solicitări de prelungire a perioadei de-a lungul anilor, cel mai recent în 2014. Rapperul a primit "zeci de milioane de dolari în avans", potrivit contractului, se mai arată în documentele depuse în instanţă.

EMI mai precizează că înţelegerea încheiată cu West respectă legislaţia statului New York, unde nu există o lege a "servituţii".

Compania a mai cerut declararea contractului drept "valid", potrivit legislaţiei newyorkeze, blocarea procesului intentat de rapper, despăgubiri şi plata cheltuielilor de judecată.

În mai 2018, Kanye West, una dintre puţinele vedete care şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat vehement după ce a declarat într-un interviu că sclavia este o "alegere". "Auzi despre sclavie timp de 400 de ani. 400 de ani? Asta sună ca şi cum ar fi o alegere", a declarat West pentru platforma de ştiri TMZ Live.

West a dezvoltat apoi comentariul său, dar a părut că face o paralelă cu viziunile artistice pe care se presupune că ar trebui să le aibă ca artist afro-american. "Mental, suntem în închisoare. Îmi place cuvântul «închisoare», pentru că «sclavie» face o trimitere prea directă la ideea de persoană de culoare. Aşa cum Holocaustul este asociat cu evreii, sclavia este asociată cu persoanele de culoare", a mai spus West.

Rapperul şi producătorul american Kanye West a devenit cunoscut la începutul anului 2000. Cel de-al treilea album al său, "Graduation", a fost unul dintre cel mai bine vândute materiale discografice ale anului 2007. West este câştigător a 21 de premii Grammy. "Watch the Throne", album compus în colaborare cu Jay-Z, a fost lansat în vara anului 2011. Cele mai recente materiale discografice de studio sunt "Ye" şi "Kids See Ghosts", lansate anul trecut.

Mediafax