Kelemen Hunor: Nu se poate umbla la accize și la impozit de pe o zi pe alta și fără argumente

234

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, critică modificările la Codul fiscal, arătând că se poate pierde credibilitatea de care beneficiază România în acest moment.

923dadbf-bb1c-45bc-9bf6-98c553f7db07

"Se pot găsi soluții dacă există un deficit bugetar și se poate umbla și la accize și la impozit, dar nu de la o zi la alta și nu fără argumente, nu fără o susținere foarte, foarte bine fondată și nu fără o viziune pe termen lung, fiindcă zona de business are nevoie de predictibilitate, are nevoie de stabilitate. Dacă noi din șase în șase luni sau de trei ori pe an schimbăm câte ceva la TVA, la accize, la alte impozite cine plătește angajatul, angajatorul; nu facem bine economiei și vom pierde acea credibilitate care în acest moment există; sâmburele unei credibilități există, fiindcă totuși avem o creștere economică", a declarat Kelemen Hunor, joi, la RFI.

Kelemen Hunor a precizat că nu este de acord nici cu modificări în privința Pilonului II de pensii.

"Legat de Pilonul II, dacă aș fi în Guvern sau în locul ministrului de Finanțe, nu aș susține o naționalizare așa cum se spune, dar se pot găsi multe scheme financiare prin care, într-o eventualitate dacă la sistemul de pensii avem un deficit mare, să echilibrăm pe termen scurt, dar fără să afectăm pe termen lung Pilonul II, că totuși acolo stă contribuția tuturor celor care, în ultimii 7 ani, au pus banii acolo și se gândesc la viitor. Mult mai important este ce facem cu deficitul de pensii pe termen lung, fiindcă anul trecut au plecat peste 200.000 de cetățeni români din țară și au plecat cei care produc, nu cei care erau în șomaj de ani de zile. Dacă vom continua în acest ritm, pe termen lung, nici Pilonul II, nici sistemul public de pensii nu vor fi sustenabile", a spus liderul UDMR.

În opinia sa, trebuie echilibrat deficitul la sistemul public.

"Dacă, din acest punct de vedere ar trebui cumva o discuție legat de Pilonul II doar pe termen scurt, eu aș fi deschis la o astfel de discuție, dar cu toate datele pe masă", a arătat Kelemen Hunor.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)