Klaus Iohannis a discutat cu ambasadorii statelor membre UE despre cererile de aderare ale Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei

56

Președintele Klaus Iohannis a avut marți, 21 iunie, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, la finalul lunii iunie, a Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Șeful statului a discutat cu diplomații, între altele, despre cererile de aderare ale Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană.

„Președintele României a adresat felicitări Președinției franceze a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse și rezultatele obținute în avansarea agendei europene, într-o perioadă fără precedent generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul întrevederii, au fost abordate, în principal, temele de actualitate care se vor afla pe agenda reuniunii Consiliului European din 23-24 iunie, respectiv evoluțiile de securitate și sprijinul acordat Ucrainei, cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, situația economică, precum şi relațiile Uniunii Europene cu Balcanii de Vest. Au fost, de asemenea, prezentate principalele obiective urmărite la viitorul Summit NATO de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că atât reuniunea Consiliului European, cât şi Summitul NATO din această lună vor reprezenta repere importante în ceea ce priveşte abordarea agendei europene și globale complexe, marcate de războiul din Ucraina și consecințele acestuia la nivel politic, economic și social”, arată un comunicat Administrației Prezidențiale.

Liderul de la Cotroceni a vorbit și despre vizita efectuată la Kiev, săptămâna trecută.

„Preşedintele României s-a referit la rezultatele recentei vizite efectuate la Kiev, alături de Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, de Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, și de Președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, Mario Draghi, subliniind că acesta a fost un demers comun, prin care s-a reafirmat unitatea europeană și angajamentul european solid pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina, în multiple planuri.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit şi la discuțiile substanțiale avute cu acest prilej cu Preşedintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, care s-au axat pe modalități concrete de a ajuta în continuare Ucraina în fața agresiunii ruse, de a sprijini efortul de reconstrucție, ulterior restabilirii păcii, și cel în plan logistic în ceea ce privește exporturile de cereale.

Preşedintele României a evidenţiat sprijinul constant al țării noastre pentru Ucraina, încă din primele zile ale agresiunii ruse. S-a referit, în acest sens, la ajutorarea celor peste 1,25 de milioane de refugiaţi ucraineni care au traversat frontierele României de la începutul războiului, la mecanismele de integrare pe piața forței de muncă şi în domeniul educaţiei puse la dispoziţia refugiaţilor ucraineni, la Centrul logistic internațional pentru distribuția asistenței umanitare de la Suceava, precum şi la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina către piețele internaționale, prezentând măsurile recente adoptate de România”, mai adaugă documentul.

Despre subiectul Republica Moldova, președinția precizează că Iohannis a reiterat necesitatea continuării sprijinului statelor membre UE pentru Republica Moldova, ţară profund afectată de războiul din Ucraina. În acest sens, președintele a exprimat speranța că, prin Conferinţa Donatorilor pentru Republica Moldova, pe care România o va găzdui în luna iulie, în continuarea celei organizate în luna aprilie la Berlin, se va reuşi mobilizarea unui important sprijin financiar pentru această ţară.

„Un subiect de interes particular a vizat cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Preşedintele României a salutat Opiniile publicate recent de Comisia Europeană, care recomandă recunoașterea perspectivei celor trei state de a deveni membre UE, precum și acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, cu înțelegerea îndeplinirii anumitor pași. Preşedintele Klaus Iohannis a menționat, totodată, că țara noastră continuă activ demersurile pentru o decizie și un semnal politic pozitive și puternic la Consiliul European de săptămâna aceasta în favoarea celor trei state, în linie cu recomandările Comisiei Europene”.

Între altele, preşedintele României a abordat și perspectivele economice la nivel european, cu accent pe importanța adoptării și implementării unor măsuri rapide și coordonate, dând exemplu actuala propunere a Comisiei Europene RepowerEU.

De asemenea, a evocat deciziile cruciale care vor trebui adoptate cu prilejul Summitului NATO de la Madrid, privind consolidarea posturii de descurajare și apărare a Alianței pe întregul Flanc Estic.

Foto: Administrația Prezidențială

Articolul Klaus Iohannis a discutat cu ambasadorii statelor membre UE despre cererile de aderare ale Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei apare prima dată în Main News.

Source: New feed