Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Volodîmîr Zelenski. Ce a spus liderul de la Kiev despre Legea care a stârnit critici la București

155

Klaus Iohannis și Volodîmîr Zelenski au avut miercuri, 4 ianuarie, o conversație telefonică, în cadrul căreia cei doi lideri au discutat despre invazia rusă în Ucraina, sprijinul acordat de țara noastră pe parcursul războiului, dar și legea promulgată recent în Ucraina, ce vizează drepturile minorităților naționale, criticată dur de oficialii de la București.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Iohannis i-a reamintit lui Zelenski de sprijinul „consistent și multidimensional” acordat de România pe parcursul invaziei ruse și i-a promis liderului de la Kiev că țara noastră va „continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie”.

În ceea ce privește Legea minorităților naționale (detalii, aici), promulgată recent de Zelenski, șeful statului i-a cerut omologului ucrainean să identifice „soluții care să răspundă și să remedieze” preocupările Bucureștiului.

Astfel, miniștrii de Externe din cele două state, Bogdan Aurescu, respectiv Dmytro Kuleba, ar urma să „aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate” în perioada „imediat următoare”.

La rândul său, Președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile.

În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, Președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, mai arată Administrația Prezidențială.

Articolul Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Volodîmîr Zelenski. Ce a spus liderul de la Kiev despre Legea care a stârnit critici la București apare prima dată în Main News.

Source: New feed