Klaus Iohannis, amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru declarațiile cu „Ardealul dat ungurilor”. Preşedintele va contesta decizia

18

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că declarațiile lui Klaus Iohannis din 29 aprilie constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională, motiv pentru care l-a amendat cu 5.000 de lei. Preşedintele va contesta decizia.

UPDATE Ora 14:00 |Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va contesta amenda de 5.000 de lei în instanță, întrucât o consideră ”profund politică”.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă”, a transmis Administrația Prezidențială.

Ştirea iniţială | Ora 13:04

Klaus Iohannis a lansat recent un atac dur la adresa PSD, acuzând partidul condus de Marcel Ciolacu de faptul că vrea „să dea Ardealul ungurilor”.

„Incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis, pe 29 aprilie.

Totodată, Klaus Iohannis a rostit şi următoarele cuvinte în limba maghiară: "Jo napot kivanok, PSD! […] Jo napot, Ciolacu!”, în traducere însemnând „Să aveţi o zi frumoasă, PSD! […] O după-amiază frumoasă, Ciolacu!”.

​UDMR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze, susținând că este un mesaj tipic PRM-ist, care instigă la ură împotriva maghiarilor.

O reacție a avut și ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, care i-a amintit lui Iohannis că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale.

„Cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României sunt simple: mai mult respect pentru maghiari”, a spus Szijjarto Peter, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Replica a venit de la MAE român, care a calificat drept "provocatoare și inadecvate” declarațiile oficialului maghiar privind incitarea la ură a președintelui.