Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției Române: Trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecut

42

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, 22 decembrie, în mesajul acordat cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, că discursurile și viziunile populiste, ce au fost amplificate în ultima perioada din cauza „vremurilor dificile pe care le trăim”, „ne afectează pe toți și pot câștiga teren pe fondul provocărilor actuale”.

Decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României. Prin credința și voința românilor care nu au mai suportat umilințele regimului comunist, țara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democrație, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii și jumătate”, a transmis președintele Klaus Iohannis, în mesajul acordat cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății.

Șeful statului a subliniat că „sângele vărsat și viețile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră națională”.

Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democrația și statul de drept și de a respinge orice formă a extremismului și populismului. La 33 de ani de la Revoluția anticomunistă, viața românilor este complet diferită. Cetățenii se bucură de drepturi și libertăți care, înainte de decembrie 1989, reprezentau doar aspirații ce păreau mai degrabă imposibil de atins”, a mai transmis președintele.

Klaus Iohannis arată că, acum, „trăim vremuri dificile” în care Europa „suferă din cauza consecințelor războiului de la granițele noastre” și a precizat că „este de neconceput ca generații care au avut șansa de a nu cunoaște ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist”.

Cu toate acestea, pe fondul instabilității ultimei perioade, a dificultăților economice, a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, discursul populist încearcă să pună sub semnul întrebării valorile prezentului. Astfel de viziuni periculoase ne afectează pe toți și pot câștiga teren pe fondul provocărilor actuale.

După 33 de ani de la înlăturarea comunismului, trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent și evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă. Regimul comunist a fost unul criminal, represiv și abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig și în întuneric într-o societate-închisoare, izolați de restul Europei și al lumii, lipsiți de drepturi și libertăți. Sute de mii de cetățeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-și viața și expunându-și familiile celor mai aspre consecințe”, a subliniat Iohannis.

Totodată, președintele a punctat că întârzierea în găsirea unor vinovați pentru crimele petrecute în timpul Revoluției din Decembrie 1989 „rămâne un punct nevralgic al societății noastre”:

Faptul că nici până la acest moment Justiția nu a identificat și sancționat vinovații pentru crimele comise în timpul Revoluției nu face decât să întrețină sentimente de durere și frustrare. În lipsa dreptății, masacrele comise asupra populației civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată.

De Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, reiterez angajamentul ferm privind asumarea corectă a trecutului și promovarea valorilor democratice și ale statului de drept. Ne înclinăm în fața jertfei înaintașilor noștri și le păstrăm vie memoria, prețuind și protejând valorile pentru care s-au sacrificat în Decembrie 1989”, a fost concluzia lui Klaus Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției Române: Trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecut apare prima dată în Main News.

Source: New feed