Klaus Iohannis, întrevederi cu omologii din Ungaria și Letonia

48

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri, 10 iunie, întrevederi cu omologii din Ungaria și Letonia, Katalin Novák, respectiv Egils Levits, în marja Summitului Formatului București 9 (B9), desfășurat la București.

În cadrul întrevederii cu președintele Ungariei, șeful statului a reiterat felicitările sale cu ocazia preluării oficiale a mandatului de președinte, la 10 mai, exprimându-și deplina disponibilitate pentru aprofundarea dialogului și cooperării la cel mai înalt nivel cu partea ungară.

„Având în vedere potențialul de cooperare deosebit între România și Ungaria, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța cooperării pragmatice și în parametri corecți, în logica unui parteneriat strategic autentic și sincer, în spirit european, ghidat de principiile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (Timișoara, 16 septembrie 1996) și ale Declarației privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI (Budapesta, la 29 noiembrie 2002), de la a cărei semnare se împlinesc anul acesta 20 de ani.

Președintele României a reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea tuturor aspectelor de interes în plan bilateral și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot conduce la soluții durabile și eficiente. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat convingerea profundă a autorităților române privind faptul că persoanele aparținând minorităților naționale, ca exponenți ai societăților din care fac parte, contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie și statul a cărui origine etnică o au, având un rol important în promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre acestea.

Subliniind importanța dezvoltării cooperării economice și sectoriale bilaterale, Președintele României a pledat pentru ca proiectele de interes să nu fie discriminatorii pe baza etniei, să nu se limiteze la anumite părți din teritoriul României și să fie conforme legislației române sau celei europene”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Ulterior, în discuția cu omologul leton, au fost abordate perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale, coordonarea în plan european și în diversele formate de cooperare regională, precum București 9 și respectiv Inițiativa celor Trei Mări, al cărei următor summit va fi găzduit de președintele Letoniei la Riga, la 20 iunie 2022.

Cei doi lideri de stat au au subliniat, totodată, dinamica pozitivă a cooperării bilaterale, dar și potențialul existent în domeniul economic, prin creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce, al educației, mediului, cercetării și securității cibernetice.

Iohannis a reiterat, de asemenea, importanța pentru România a Inițiativei celor Trei Mări, „care are implicații strategice multiple, de la componenta securitară la cea economică, cu accent pe infrastructura de transport și cea de energie”.

„Președintele Klaus Iohannis a reamintit și decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, aceasta fiind apreciată de omologul leton ca o contribuție la asigurarea securității aliate pe Flancul Estic al NATO.

Cei doi președinți au avut și un schimb de vederi privind situația de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni. Au mai fost discutate și modalitățile concrete de sprijinire a Republicii Moldova, atât în ceea ce privește cererea sa de aderare la Uniunea Europeană, cât și în plan economic, financiar și pentru a face față provocărilor actuale în multiple planuri”, conform președinției.

Foto: Administrația Prezidențială

Articolul Klaus Iohannis, întrevederi cu omologii din Ungaria și Letonia apare prima dată în Main News.

Source: New feed