Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu vicepreședintele SUA: Fiecare cetățean al României poate fi liniștit pentru siguranța sa

234

Apărarea colectivă din cadrul NATO, creșterea prezenței militare SUA pe teritoriul României, operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al Alianței Nord-Atlantice, sprijinul ce ar trebui acordat Republicii Moldova și includerea României în programul Visa Waiver, sunt principalele temele pe care președintele Klaus Iohannis le-a abordat, vineri, 11 martie, în cadrul întâlnirii cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris.

I-am transmis aprecierea României pentru eforturile SUA, ale președintelui Biden și întreaga administrație de la Washington. Dialogul continuu și coordonarea strânsă cu România și toți partenerii au avut o contribuție esențială la răspunsul comunității internaționale la acțiunile Rusiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Articolul 5 din NATO, legat de apărarea colectivă, garantează că orice încercare de a afecta securitatea Alianței va primi un răspuns ferm, prompt și decisiv, a menționat Președintele României.

O spun cu foarte mare responsabilitate: NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. E un scenariu pe care dorim să-l evităm, dar noi, ca aliați, o spun alături de cel mai important partener, nu vom ceda niciun milimetru în ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă”, a adăugat președintele.

Șeful statului i-a mulțumit vicepreședintelui SUA pentru garanțiile de securitate și consolidarea prezenței militare americane pe teritoriul României, amintind că este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă NATO pe teritoriul țării.

Fiecare cetățean al României poate fi liniștit pentru siguranța sa și a familiei sale. Am discutat despre creșterea prezentei militare americane in România pe termen lung, ca măsură suplimentara de a asigura securitatea țării, dar și a întregii regiuni. La rândul său, România a transmis că securitatea începe acasă. Creștem cheltuielile la 2,5% din PIB pentru Apărare, fapt apreciat de partea americană”, a menționat Iohannis.

În ceea ce privește includerea României în programul Visa Waiver, Klaus Iohannis i-a transmis vicepreședintelui SUA că speră să existe rezultate în acest sens.

Îmi exprim satisfacția pentru realizarea vizitei doamnei Harris în România. Sunt sigur că urmează măsuri concrete și decizii adecvate contextului fără precedent pe care îl traversăm în această perioadă”, a spus șeful statului.

Președintele a mai precizat că a discutat cu Kamala Harris despre sprijinul necesar pe care ar trebui să îl acorde Occidentul Republicii Moldova, în contextul crizei de refugiați.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu vicepreședintele SUA: Fiecare cetățean al României poate fi liniștit pentru siguranța sa apare prima dată în Main News.

Source: New feed