Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor statelor UE că va ridica tema Schengen la Consiliul European

48

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene că va ridica subiectul aderării României la Spațiul Schengen, în cadrul Consiliului European ce va avea loc pe 15 decembrie. De la întâlnire a lipsit, însă, ambasadorul Austriei la București, fiind reprezentat de un adjunct. 

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene prezenți în țară, cu prilejul încheierii, la finalul lunii decembrie, a Președinției cehe a Consiliului UE, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că România a continuat, pe tot parcursul acestui an plin de provocări, să contribuie în mod concret la securitatea Uniunii Europene și a cetățenilor săi, înțelegând încă de la început că, în acest context complicat, datoria statelor europene este de menținere a unității, de susținere reciprocă și de solidaritate”, potrivit sursei citate.

Astfel, președintele a subliniat că blocajul aderării la Spațiul Schengen este „nejustificat și regretabil” și ignoră rezultatele „extrem de pozitive ale României în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și controlarea migrației ilegale”.

Mulțumind tuturor partenerilor europeni care au sprijinit eforturile României în mod corect și într-un spirit european, Președintele Klaus Iohannis a reafirmat hotărârea țării noastre de a găsi soluții pentru a depăși acest blocaj și de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil. A informat, de asemenea, că va ridica subiectul la Consiliul European din această săptămână”, a precizat Administrația Prezidențială.

Războiul din Ucraina, situația din Republica Moldova, securitatea energetică și procesul de extindere al UE în Balcanii de Vest și Estul Europei au fost alte teme abordate de șeful statului și ambasadorii statelor membre UE.

De la întâlnirea de marți a lipsit, însă, Adelheid Folie, ambasadorul Austriei la București, potrivit unor surse citate de News.ro.

În schimb, presa austriacă susține că ambasadoarea Austriei a lipsit din cauza unei operații.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Articolul Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor statelor UE că va ridica tema Schengen la Consiliul European apare prima dată în Main News.

Source: New feed