Legea offshore a fost depusă în Parlament / Virgil Popescu: Asigurăm independența energetică a României

109

Legea offshore a fost depusă în Parlament, a anunțat vineri, 15 aprilie, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Gaze românești pentru români! Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament. Este foarte important că am reușit să avem susținerea unei majorități pentru o lege atât de importantă, care va fi adoptată în procedură de urgență.

Legea offshore a fost și este o prioritate pentru mine și colegii din PNL. În primul rând, prin modificările pe care le aducem la legea 256, aprobată în 2018, deblocăm investițiile și, astfel, asigurăm independența energetică a României și reducem dependența de gazul rusesc”, a precizat ministrul pe contul său de Facebook.

Conform ministrului liberal, 60% din venituri revin statului român, iar 40% investitorului. De asemenea, primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an.

„Un alt aspect extrem de important este următorul: legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime(exploatări pe uscat, de mare adâncime)!

Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și aici vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.

Mai mult chiar, legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România”, se mai arată în postarea ministrului.

Popescu a estimat că exploatarea gazelor va începe aici la începutul anului 2024, iar la perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027.

„Da, așa cum am spus românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională!”, conchide postarea.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a anunțat depunerea legii în Parlament, pe contul său de Facebook. Reluând ideile ministrului Popescu, între altele, el a menționat că România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară.

„De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de prețuri mai mici”, a scris prim-ministrul.

Și Marcel Ciolacu, liderul PSD, a marcat momentul, publicând pe Facebook același mesaj ca premierul Ciucă.

Foto: Pixabay

Articolul Legea offshore a fost depusă în Parlament / Virgil Popescu: Asigurăm independența energetică a României apare prima dată în Main News.

Source: New feed