Lia Olguţa Vasilescu ameninţă Guvernul cu moţiune de cenzură, dacă se atinge de pensii

28

Deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu, cea care a elaborat legea pensiilor, transmite Guvernului că PSD va depune moţiune de cenzură, dacă Executivul Orban nu majorează pensiile cu 40%, de la 1 septembrie.

Premierul Ludovic Orban anunța, sâmbătă seară, la România TV, că pensiile vor crește, însă lucru se va întâmpla în funcție de posibilitățile economice ale țării.

“Dacă PNL se atinge de o singură virgulă din Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat moțiune de cenzură! Nu vom tolera ca acest guvern să își bată joc de o lege care are o rată de acceptabilitate de 90 la sută! Nu e o lege care îi privește doar pe pensionari, ci e o lege de care vor beneficia și generațiile următoare!”, a scris Vasilescu, pe Facebook.

Fostul ministru al muncii afirmă că legea nu prevede doar creșterea punctului de pensie cu 40 la sută, ci este “o lege care va corecta toate inechitățile din sistem, începând de anul viitor, când se va intra pe noua formulă de calcul”.

“Pentru a beneficia de toate prevederile bune însă, Casa Națională de Pensii va trebui să recalculeze toate cele aproximativ 5 milioane de pensii, iar recalcularea trebuia să înceapă de la 1 ianuarie 2020. Nu au făcut nimic până acum! Nu au recalculat nici măcar un dosar pe noua formulă, deși au trecut 5 luni din acest an!”, spune deputata PSD.

Lia Olguţa Vasilescu mai precizează că dacă legea pensiilor publice se va aplica în integralitatea ei, pensiile din sistemul public se vor apropia în cuantum de valoarea multor pensii speciale.

“Vreți să impozitați pensiile speciale? Dați Ordonanță de Urgență! V-ați lăudat că veți face asta din prima zi de guvernare! Nu numai că nu ați făcut nimic pentru tăieri, dar ați solicitat Parlamentului și abrogarea OUG59/2017 care plafona pensiile speciale!”, mai acuză Vasilescu.

Ea menţionează că, potrivit simulărilor, pensia unui profesor universitar va fi de 8.100 lei, iar cea a unui medic, de 5.000 de lei, în condițiile în care simulările sunt făcute la valoarea salariilor din 2017.

“Și atunci care ar mai fi rostul pensiilor speciale, din moment ce prin adoptarea acestei legi am vrut că toată lumea să beneficieze de o pensie decentă? Da! Dar pentru asta nu trebuie prorogate termene și trebuiesc recalculate toate cele 5 milioane de pensii. Poate o trezește cineva pe Violeta care de 5 luni ne spune că nu știe cu cât se cresc pensiile, dar se va informa la Finanțe. Voi vă informați câte o silabă pe săptămână?”, spune Lia Olguţa Vasilescu.

Deputata PSD mai declară că orice creștere sub 20 la sută a punctului de pensie nu acoperă nici măcar rată inflației, cumulat, pe întregul an.

“De ce austeritatea trebuie plătită de cei mai săraci dintre români, din nou? Adunați sumele în plus plătite pentru măști și alte produse necesare pandemiei și veți vedea că 10 miliarde de lei cât sunt necesari la pensii e o glumă... Nu ar fi mai bine să se oprească din furat?”, afirmă aceasta.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, afirma, recent, că pensiile vor fi majorate, însă se așteaptă estimările privind încasările la buget venite de la Ministerul de Finanțe.