Lia Olguţa Vasilescu, către sindicate: „Presupunerea că vor scădea salarii e fără fundament”

57

Lia Olguţa Vasilescu, către sindicate: „Presupunerea că vor scădea salarii e fără fundament”

Lia Olguța Vasilescu a prezentat într-o conferință de presă în cursul zilei de marți, 6 februarie situația la zi a salariilor. Ea a punctat că legea salarizării nu a dus la scăderea salariilor, ci la o normalizare a acestora și atacă dur sindicatele care au lansat diverse zvonuri în spațiul public.

"Legea salarizării nu îi afectează pe bugetarii care lucrează part-time. În sectorul bugetar sunt angajaţi part-time, iar ministerele de resort vor putea să îi angajeze la 8 ore. Pentru cei care nu se poate, vom da OUG prin care să rezolvăm problemele acestea. Să găsim o modalitate să rezolvăm problema. CES nu a pus-o însă pe ordinea de zi. Sindicatele au votat să nu fie pusă pe ordinea de zi. Mă gândesc dacă aceşti angajaţi îi reprezintă pe oameni.

Se reglementează acordarea unei sue compensatorii pentru ca salariul să rămână la nivelul lui 2017. La privat, statul nu poate interveni. Acolo salariul este pe bază de competenţe.

Grefierii au avut reprezentanţi la dezbaterile parlamentare. Acolo şi-au putut susţine punctele de vedere. Trei reprezentanţi ai CSM au participat la dezbateri. Creşterile sunt cuprinse între 22% şi 99% până în 2022. Nici transferurile contribuţiile nu le afectează salariile. Deocamdată, regulamentul de sporuri pentru justiţie nu este finalizat.

Sunt foarte multe greşeli de aplicare a legii salarizării. Grefierii au majorări consistente. Nici angajaţii din spitale nu au scăderi. Nu există motive de scădere. La ministerul de Eterne sunt mai mulţi funcţionari cărora le scad salariile. Pot opta pentru funcţia diploatică sau cea de funcţionar public. Cuantumul trebuie să fie la fel ca în toate ministerele. Nu există scăderi de salarii pentru poliţişti. Acolo a încetat aplicarea unui spor. Cei de la sindicate se plâng acum, dar ştiau că sporul are o durată limitată de timp.

Aproape jumătate de contracte au fost modificate în revisal. Presupunerea că vor scădea salarii e fără fundament", a spus Vasilescu.