Liban: ONU a prelungit mandatul FINUL cu un an

249

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri în unanimitate o rezoluție care prelungește cu un an mandatul Căștilor Albastre în Liban (FINUL), după disensiuni cu Washingtonul care dorea întărirea semnificativă a mandatului acestora, anunță AFP.

548eca43-343c-47c5-a2f9-b107b939811f

Negocieri intense au avut loc până la vot pentru a apropia punctele de vedere ale americanilor și în special europenilor, în primul rând aflându-se Italia și Franța, țări cu contingente importante în cadrul FINUL, potrivit unor surse diplomatice.

Vineri, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a afirmat că Washingtonul nu are în vedere o schimbare în ansamblu a respectivului mandat pentru misiunea alcătuită din 10.500 de soldați, ci includerea în rezoluția privind reînnoirea acestei misiuni a unor prevederi "care să spună clar misiunii FINUL să facă ceea ce ar fi trebuit să facă de mult timp".

Diplomata americană a acuzat FINUL că nu își îndeplinesc corect misiunea împotriva traficului de arme cu ajutorul căruia, conform Washingtonului, Iranul înarmează mișcarea șiită Hezbollah.

Din 2006 și de la sfârșitul războiului dintre Israel și Hezbollah, Căștile Albastre sunt garantul unui acord de încetare a focului și retragerii israeliene dintr-o zonă tampon de la granița israeliano-libaneză. Ele trebuie să asigure securitatea și să ajute guvernul libanez în exercitarea autorității în regiune. Căștile Albastre sunt prezente în Liban din 1978, reamintește AFP.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)