Liberalii vor capul lui Necula și strâng semnături pentru referendum. Cum răspunde primarul Bacăului

123

Referendumul inițiat la Slănic Moldova, pentru demiterea primarului liberal, nu a rămas fără replică. PNL a anunțat marți că începe să strângă semnături pentru un referendum similar în Bacău, pentru demiterea primarului PSD, Cosmin Necula.

Deputații Ionel Palăr, președinte, și Tudorița Lungu, vicepreședinte PNL Bacău, au anunțat într-o conferință de presă că în 2-3 luni vor să strângă cele 40.000 de semnături pentru demiterea prin referendum a primarului Cosmin Necula (PSD).

„Criza apei a umplut paharul”

„A avut suficient timp la dispoziție, l-am lăsat în pace suficient, suportabilitatea noastră a ajuns la final”, a declarat deputatul Ionel Palăr, care a subliniat că inițiativa nu este o răzbunare politică față de referendumul de la Slănic Moldova. „Nu cred că un oraș ca Bacăul trebuie să trăiască din scuze, Cosmin Necula trebuie să plece acasă și să lase loc altora, care pot face treabă”,a afirmat deputatul liberal.

Potrivit președintelui PNL Bacău, administrația liberală i-ar fi lăsat la sertar primarului social democrat proiectul rezervei de apă a Bacăului, însă, la întrebările Ziarului de Bacău nu a părut că are cunoștință de licitația organizată deja, procedură în care ofertele se deschid pe 8 aprilie. Mai informată a părut deputata Tudorița Lungu, care a precizat că are cunoștință că „la buget au fost prinse sume cu această destinație și urmează licitația”.

„Bacăul are ghinion, a trecut deja jumătate de mandat și oamenii simt nevoia să contate că nimic nu mai mișcă. Ghinionul și lipsa de viziune sunt combinația letală și trebuie să plece acasă”, a afirmat Lungu. Ea a precizat care consideră că sunt lucrurile „care stau pe loc”: Spitalul Municipal, Insula de Agrement, anveloparea blocurilor, străzile neasfaltate, mizeria din oraș și câinii de pe străzi.

Tudorița Lungu a mai afirmat că referendumul de demitere nu are ca motivație avaria conductei, dar „criza apei a umplut paharul”. Pentru cazul că inițiativa se va solda cu un eșec, deputata a apreciat că „nu o să fie nicio tragedie”.

Conducerea PNL Bacău a precizat că în acest moment nu are pregătită o candidatură, pentru eventualitatea că demiterea s-ar produce și ar fi urmată de anticipate, dar ar exista 3 pretendenți, urmând să fie „upgradat” programul de la alegerile din 2016. În principal, PNL dorește să se reia „producția” de proiecte cu finanțări europene. La conferința de presă nu a participat niciun reprezentant al organizației municipale PNL Bacău, care are 5 reprezentanți în consiliul Local.

Primarului Cosmin Necula: „Groparii Bacăului fac politică pe apa băcăuanilor”

Într-o replică intitulată „Groparii Bacăului fac politică pe apa băcăuanilor”, primarul Cosmin Necula a răspuns criticilor liberalilor.

„Nu cred în «greaua moștenire». Nu mă plâng. Nu fug de muncă”, a afirmat primarul Necula, acre a amintit că până în 2016, timp de 12 ani liberalii au fost la cârma administrației locale. De asemenea, edilul a enumerat eforturile pe care le-a făcut, în cei mai puțin de doi ani de mandat.

Redăm integral răspunsul publicat de primarul Bacăului, Cosmin Necula:

Groparii Bacăului fac politică pe apa băcăuanilor

După 12 ani de „administrație” în care nu au făcut nimic concret pentru rezolvarea problemei apei în Bacău, deși în tot acest timp au avut loc numeroase avarii, fruntașii PNL Bacău – într-un gest de un jalnic și penibil populism – vor să-și reinventeze mediocritatea și incompetența lansând în spațiul public inițiativa unui referendum pentru demiterea primarului.

De aproape 2 ani de când sunt primar am avut o singură discuție cu Ionel Palăr, deputat ce „reprezintă” Bacăul în Parlament de 4 mandate (din 2004 până azi). Palăr era interesat ca organizația PNL să nu fie evacuată din sediul de partid, în pofida unor datorii mari acumulate prin neplata chiriilor și utilităților. În 2 ani de zile, „deputatul ZERO” ptr. Bacău nu a fost preocupat de nimic altceva.

Nicio discuție despre nevoile orașului, despre proiecte sau probleme cu care se confruntă băcăuanii: pe Palăr l-a măcinat doar soarta clicii de partid care timp de 12 ani, între 2004 și 2016, a pus în genunchi Bacăul, transformându-l într-un oraș fără perspective, mâncat de corupție și clientelism – dat ca exemplu negativ peste tot în țară.

-Nu cred în „greaua moștenire”.
-Nu mă plâng.
-Nu fug de muncă.

Însă e bine ca băcăuanii să știe că șleahta pe care au alungat-o de la conducerea Bacăului în 2016 nu a lăsat în urmă un oraș european. Nu am preluat un Las Vegas sau New York, ci un oraș în care infrastructura de utilități e praf, iluminatul la pământ, în care CET a fost o vacă de muls, stadionul lăsat în paragină, spitalul municipal blocat în comisioane, insula – la fel.

Ce s-a jefuit în 12 ani, nu poate fi reconstruit într-un an-doi. Dar important e că poate fi reconstruit. Iar asta fac eu acum.

Ce am făcut de când am ajuns primar?

  • am preluat șantierul Spitalului Municipal de la constructor, am încheiat protocol cu CJ Bacău pentru crearea unui spital unic, proiectarea pentru restul de lucrări rămas de executat este în curs și am cerut în instanță peste 39 milioane lei de la constructor cu titlul de prejudicii
  • am refăcut proiectul de la Insulă (prost proiectat, cauza stagnării lucrărilor) și am obținut 3,29 milioane lei în instanță de la proiectantul care și-a bătut joc de acest obiectiv
  • am stins datoriile la gaz ale Thermoenergy (ajunse la peste 22 milioane lei), iar băcăuanii branșați la sistemul de termoficare au avut căldură iarna. În luna februarie 2018 am ajuns la zero datorii la gaz ptr. Thermoenergy
  • am inițiat proiectul „Rezervei de apă” a Bacăului, am obținut finanțare de la Guvern (26 milioane lei) și am lansat licitația
  • am lansat proiectarea pentru stadionul municipal, iar la mijlocul acestei luni avem soluția tehnică bătută în cuie
  • am atras 7 milioane euro finanțare europeană pentru zona defavorizată Izvoare – Letea, prin intermediul GAL Bacău
  • am obținut finanțare de la Guvern pentru modernizarea sistemului de termoficare prin programul „Căldură și confort” (contract de 7,6 milioane lei, semnat cu SICOR București)
  • am încheiat contractul cu BERD pentru modernizarea iluminatului și rețelelor electrice din Bacău, investiție cifrată la 52 milioane lei
  • am pus punct jafului din banul public, prin care – în timpul administrației PNL – milioane de euro au luat drumul pavelelor, bordurilor, fotbalului de partid și firmelor din clientela politică liberală

Este adevărat – mai e mult de muncă, însă eu nu mă dau bătut și cred că linia se trage la final de mandat, nu atunci când vor groparii Bacăului din PNL!

Pentru că „deputatul ZERO” s-a încurcat în conducta de apă a Bacăului, îi reamintesc că în 4 mandate de parlamentar nu a făcut NIMIC pentru rezolvarea acestei probleme spinoase cu care orașul se confruntă de ani buni.

Mai mult, rezerva de apă nu exista ca proiect când am venit în Primărie. Nici măcar ca idee.

Conducta despre care Palăr vorbește, în deplină necunoștință de cauză, a fost un proiect de 1 milion lei pus pe tavă de administrația Stavarache (4 ani cu executare) prietenului Goian de la Segama (3 ani cu suspendare) încă din 2011 (contract nr. 688/02.05.2011 – click pe link) – o lucrare prost făcută, pe care am terminat-o abia în 2017, după ce s-a încheiat contract cu un alt executant, fără carnet de partid (contract nr. 69018/05.07.2017 – click pe link).

Conducta finalizată anul trecut, care trece inclusiv prin zona pasarelei Mărgineni, este un tronson în cadrul proiectului rezervei de apă a Bacăului! Singură, conducta nu poate fi operată – abia acum, prinsă în circuitul de utilități care va alcătui viitoare rezervă de apă, ea poate fi dată în folosință. La acest moment, respectiva conductă este nefuncțională! (click pe link cu traseul conductelor din rezerva de apă).

Acești aproape doi ani de mandat au însemnat pentru mine și o muncă de curățare a unei administrații încremenite în practici neortodoxe, orientată spre prejudicierea cetățeanului, nu spre ajutarea lui. De asemenea, această perioadă a mai însemnat și o muncă susținută de proiectare și planificare, pentru a reporni motoarele orașului Bacău (mărturie în acest sens stă chiar proiectul Rezervei de apă, pornit de la zero de administrația pe care o conduc).

Roadele acestei munci nu vor răsări peste noapte, dar ele vor fi culese în anii ce vor veni!

P.S. – Ionel, Ionelule, tu care în 16 ani de Parlament n-ai făcut nimic pentru acest oraș, ai ajuns să mă chestionezi pe mine după un an și 10 luni de mandat ca primar? Poate mai decent ar fi să mă întrebi ce nevoi are acest oraș, nu doar să îți rezolvi chestiuni personale și de partid.

Nu mă las intimidat de aceste tentative politicianiste, sortite eșecului, care au ca unică justificare intrarea într-o campanie electorală pusă la cale de o organizație care vrea să găsească țapi ispășitori pentru indiferența cu care a tratat Bacăul și problema apei timp de 12 ani.

Ce spune legea

Conform noilor prevederi legale, pentru demiterea unui primar nu mai e necesară decât prezență la vot de 30% din totalul alegătorilor. Ales în 2016 cu 19.038 de voturi (35.33%), Cosmin Necula poate fi demis la referendum cu minimum 24.750 de voturi „pentru”, la o prezență minimă de 49.500 de alegători, din totalul de 165.000 de băcăuani cu drept de vot.

De asemenea, schimbările legislative efectuate de Parlament în eventualitatea demiterii președintelui Klaus Iohannis deschid în toată țara „cutia Pandorei”, pentru că inițiativa demiterii unui ales nu mai trebuie să aibă motive temeinice din punct de vedere legal. Pentru schimbarea unui primar, se verifică doar legalitatea semnăturilor, întrucât s-a abrogat obligația Prefecturii să facă alte verificări referitoare la justețea motivelor.