LIVE Ziua 96 a războiului din Ucraina | Lavrov a anunțat „prioritatea absolută” a Federației Ruse pentru perioada următoare

79

Trupele ruse își vor concentra eforturile pentru cucerirea în integralitate a regiunilor Donețk și Luhansk, din estul Ucrainei, cel puțin asta a transmis ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru postul francez de televiziune TF1. Spusele oficialului sunt confirmate și de desfășurarea din teren, unde militarii ruși încearcă localității Sievierodonețk, practic ultimul oraș important din cele două regiuni aflat sub controlul Kievului. 

Main News transmite LIVE cele mai importante evenimente din cea de-a 96-a zi de război în Ucraina:

12:01 – Încercări de mediere între Moscova şi Kiev în războiul rus din Ucraina se află în continuare într-un punct mort, după o convorbire telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi Vladimir Putin. Liderii occidentali l-au îndemnat pe președintele rus să înceapă negocieri cu Volodimir Zelenski.

11:16 – Forţele ruse au avansat către centrul orașului Sievierodonețk, bombardat intensiv de săptămâni de zile, în care au loc lupte de stradă, anunţă luni guvernatorul regiunii Luhansk, Serghii Gaidai, relatează AFP.

10:21 – Șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europenă (UE) de reunesc luni şi marţi, într-un summit la Bruxelles, în care omologul lor ucrainean urmează să li se adreseze prin vdeoconferinţă, de la Kiev. Pe agenda reuniunii se află află, în afară de un ambargo al petrolului rus, un pachet de sancţiuni care vizează excluderea unor bănci ruseşti de la sstemul financiar internţaional Swift şi un ajutor destinat Ucrainei în valoare de până la nouă miliarde de euro în 2022, relatează AFP.

10:18 – Federația Rusă a desfăşurat în Donbas o nouă blindată, „Terminator”, una dintre cele mai moderne aflate în dotarea armatei, cu scopul de a apăra tancurile pe care le însoţeşte, relatează AFP.

9:35 – Ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, merge luni la Kiev, unde se va întâlni cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, notează France Info.

9:30 – 9.188 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 16,7 % faţă de ziua precedentă, potrivit Poliției de Frontieră. De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 29.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.066.255 cetăţeni ucraineni.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Articolul LIVE Ziua 96 a războiului din Ucraina | Lavrov a anunțat „prioritatea absolută” a Federației Ruse pentru perioada următoare apare prima dată în Main News.

Source: New feed