Liviu Papadima (UB): Nu văd niciun motiv de a reveni la manualul unic; acesta este o excepție de la regulă

223

Profesorul Liviu Papadima, prorector al Universității București, a declarat joi că nu vede niciun motiv pentru revenirea la manualul unic și a precizat că acesta este o excepție de la regulă, care poate exista în anumite condiții, în care România nu se regăsește.

40e72e02-b8e0-4e99-be13-c504757e8d3b

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

"Recente afirmații ale ministrului Educației au creat din nou confuzie și îngrijorare privind evoluția învățământului românesc. Se preconizează revenirea în România la manualul unic? Sau instituirea unui monopol editorial privind producția și acreditarea de manuale? Ambele variante sunt aberante și, din numeroase motive, inacceptabile. (…) Ceea ce discutăm azi nu este doar o problemă a editorilor și editurilor, este o problemă a învățământului românesc și eu sunt foarte nedumerit că aceste propuneri pe care le avansează actualul Guvern nu iau în calcul consecințele unei astfel de măsuri pentru învățământul românesc", a spus Liviu Papadima, prezent la conferința de presă organizată de reprezentanții editurilor pe tema manualului unic.

În opinia acestuia, manualele alternative ar trebui să se numească manuale pur și simplu.

''Manualul unic este o excepție de la regulă, excepție care a existat și există numai în anumite condiții, care sunt trei: în vreme de război, cum a fost în cel de Al Doilea Război Mondial, în vreme de dictatură, cum a fost în cea comunistă, sau în țările din lumea a treia, care nu sunt în stare să asigure un minim de resurse educaționale. România nu este în niciuna din cele trei situații. Nu văd niciun motiv de a reveni la norma manualului unic, care a fost introdus în 1948 de regimul comunist ca să aibă un control ideologic asupra educației", a arătat Papadima.

Potrivit acestuia, implementarea unei astfel de măsuri ar avea un "efect pervers — că din instrument educațional devine scop educațional".

"Este ceea ce s-a întâmplat cu învățământul de până în 1990. Elevii vor începe să învețe manualul pe dinafară, profesorii vor începe să predea manualul ca atare, vom reveni la același învățământ de toceală, iar rezultatul în câțiva ani va fi că la testările internaționale nu vom mai fi pe ultimele locuri din Europa, vom merge către ultimele locuri pe plan internațional. Astea sunt consecințele previzibile ale unei astfel de măsuri. E complet inacceptabilă o astfel de măsură care nu se aplică nicăieri în lume decât în condițiile menționate mai sus", a conchis Papadima.

AGERPRES/(A — autor: Carmen Velicu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)