Londra trimite un contingent suplimentar în Irak în sprijinul coaliției internaționale

260

Marea Britanie va trimite un contingent de câteva zeci de soldați suplimentar în Irak, în sprjinul coaliției internaționale care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a anunțat Ministerul Apărării britanic joi, potrivit AFP.

25c6b5e9-5919-45cd-914a-49d72ae91eb9

"Ne vom consolida contribuția în lupta împotriva Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) și ne vom executa rolul-cheie în cadrul coaliției internaționale" conduse de SUA, a declarat Michael Fallon. "Aceste trupe suplimentare vor sprijin operațiunile care ne vor aduce mai aproape de înfrângerea Daesh", a adăugat el.

Acest contingent de 44 de militari din cadrul corpului Royal Engineers va fi desfășurat pentru șase luni la baza aeriană Al-Asad în provincia Al-Anbar, în vestul Irakului, inclusiv pentru construirea de infrastructură (cazărmi, birouri …).

Desfășurarea lor va ridica la peste 300 numărul soldaților britanici prezenți la această bază și aproximativ la 600 al numărului total al militarilor britanici în Irak.

La baza Al-Asad se află deja sute de consilieri militari americani, precum și soldați irakieni și danezi.

Provincia Al-Anbar, unde populația este în majoritate sunnită, se învecinează cu Siria, Iordania și Arabia Saudită.

În 2016, armata a cucerit de la Statul Islamic cele două mari orașe din provincie, Ramadi și Fallujah, dar securitatea rămâne precară. Jihadiștii sunt în continuare prezenți și dețin mai multe zone de-a lungul graniței siriene, în special regiunea deșertică Al-Qa'im.

Forțele irakiene au anunțat joi preluarea controlului asupra Tal Afar și a întregii provincii nordice Ninive, de unde i-au alungat pe jihadiști.

Statul Islamic, care ocupase aproape o treime din Irak în 2014, nu deține decât un oraș la nord de Bagdad și trei localități din deșertul de la frontiera cu Siria, sau 10% din țară, potrivit coaliției.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Gabriela Badea)