Londra vrea să trimită înapoi în Coreea de Nord muncitorii expatriați

263

Marea Britanie dorește noi sancțiuni internaționale împotriva Phenianului ce ar obliga Rusia și China să trimită în Coreea de Nord muncitorii săi expatriați, sursă de importante venituri pentru autoritățile nord-coreene, a afirmat miercuri ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, citat de AFP.

92551526-0259-4dbf-8a04-a34e36770d7e

Consiliul de Securitate a probat marți o declarație condamnând ferm lansarea unei rachete nord-coreene ce a survolat în acceași zi Japonia. Ulterior, Tokyo și-a exprimat dorința ca o nouă "rezoluție forte" sancționând Coreea de Nord să fie adoptată de cei 15 membri ai Consiliului.

Potrivit diplomaților, deocamdată nu este nimic "în pregătire" în legătură cu acest subiect.

"Considerăm că este momentul să studiem noi măsuri coercitive împotriva Coreii de Nord, în contextul în care cele care au fost introduse nu au determinat până în prezent nicio schimbare a abordării nord-coreene", a declarat Matthew Rycroft jurnaliștilor.

Consiliul de Securitate va trebui să vadă "dacă putem face mai mult pentru a împiedica sosirea banilor de la expatriații nord-coreeni care lucrează în străinătate", a adăugat el.

În ultima sa serie de sancțiuni de la începutul lunii august, Consiliul a înghețat numărul muncitorilor nord-coreeni autorizați să lucreze ca expatriați.

Anchetatori ONU specializați în drepturile omului au acuzat în trecut Coreea de Nord că a trimis peste 50.000 de cetățeni în străinătate pentru muncă forțată care aduce Phenianului în fiecare an între 1,2 și 2,3 miliarde de dolari. Majoritatea lucrează în Rusia și în China, în domeniul construcțiilor, mineritului sau în industria textilă, potrivit acelorași surse.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Gabriela Badea)