Lucrătorii de pe şantierele navale s-ar putea pensiona mai devreme. Proiect PSD, depus în Parlament

17

Parlamentarii PSD propun, într-un proiect de lege depus în Parlament, reducerea vârstei de pensionare pentru cei care lucrează în construcţii, la 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

Social-democraţii vor introducerea unei noi categorii de persoane care poate ieşi anticipat, la pensie, fără a fi penalizată, respectiv lucrătorii din sectorul de construcţii de nave, care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice:

control nedistructiv cu radiaţii ionizanteizolare cu vată mineralăgalvanizaresablare şi zincare vopsitoriesudură montare şi demontare scheleizolare cu vată minerală galvanizarevopsitorie sudurălăcătuşerie montaj polizare montajmecanică montajelectrică montaj

Potrivit propunerii legislative, stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 53 de ani, pentru femei şi 55 de ani, pentru bărbaţi.

Iniţiatorii apreciază că, în industria navală, condiţiile de muncă sunt grele, fiind considerate nu numai inconfortabile dar şi periculoase pentru sănătatea lucrătorilor.

"Munca în construcţia navală se desfăşoară în principal în aer liber, adesea în condiţii meteo neprietenoase, frig, ploaie, ger, căldură, sau în hale de mare capacitate puţin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ, iarna, iar vara senzaţia de căldură este amplificată.

"Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate de tonaj generează nevoia unei atenţii deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viaţa lucrătorilor", se precizează în proiect.

Potrivit parlamentarilor, riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice.

"Riscul de alunecare şi cădere, riscul de explozii sau scurt circuite, care pot genera arsuri constituie riscuri zilnice", mai spun iniţiatorii, care precizează că muncitorii de pe şantiere se confruntă cu riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare, cancer al pleurei.

Proiectul de lege este iniţiat de deputaţii PSD Babuş Radu, Niţă Nicu, Popa Florin, Simion Lucian-Eduard, Vrăjitoru Sorinel-Marian.

Senatul este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.