Ludovic Orban se întâlneşte cu instituţiile de control, pentru a stabili strategia privind respectarea regulilor de combatere a epidemiei

37

Premierul Ludovic Orban se întâlneşte, vineri, cu reprezentanţii tuturor instituţiilor cu atribuţii de control pentru a stabili o strategie pentru respectarea regulilor, după ce, în ultima perioadă, românii au respectat mai puţin interdicţiile impuse de autorităţi.

Întâlnirea are loc la ora 9.00, la Palatul Victoria, iar la discuţii vor participa, pe lângă reprezentanţii instituţiilor şi membri ai Guvernului.

Premierul Orban a explicat că deciziile luate în ultima vreme de Parlament, dar şi atacurile la CCR venite dinspre Avocatul Poporului, au îngreunat aplicarea acestor restricţii.

"Este foarte greu pentru un Guvern să apere sănătatea şi viaţa oamenilor în condiţiile în care Parlamentul emite reglementări în care reduce posibilitatea autorităţilor de a asigura respectarea regulilor. (...) Nu vă mai spun de tot ce face aşa-zisul Avocat al Poporului şi tot ce face Curtea Constituţională", a spus premierul, la B1.

El a atras atenţia că, în urma deciziei CCR, "acum e pusă sub semnul întrebării posibilitatea de a stabili măsura izolării pentru o persoană care este venită dintr-o zonă cu risc ridicat sau care a fost în contact cu o persoană diagnosticată".

"CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului, a anulat toate amenzile care au fost date", a mai spus Orban.

Şeful Executivului a precizat că, în măsura în care se ajunge la o înţelegere legată de un set de reguli care să fie asumate şi de reprezentanţii HoReCa, Guvernul are disponibilitatea de a permite deschiderea restaurantelor în perioada următoare.

El a adăugat că autorităţile statului nu pot controla tot şi că au nevoie de sprijin şi din partea patronilor de terase sau de magazine pentru ca regulile să fie respectate.

"Autorităţile statului nu pot să fie prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun. Există o prezenţă, se fac controale, se dau sancţiuni, se dau amenzi, s-au şi suspendat autorizaţii pentru anumite firme care nu au respectat regulile", a menţionat premierul.

Curtea Constituţională a României a trimis, recent, motivarea deciziei potrivit căreia internarea şi carantinarea pacienţilor COVID-19, obligatorii prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale.

CCR spune că internarea obligatorie a pacienţilor COVID-19 prin ordin de ministru este o „veritabilă privare de libertate”.