Luptele dintre daci şi romani, un spectacol pe cinste în parcul Tăbăcărie

45

A început „Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius”

Luptele dintre daci şi romani, un spectacol pe cinste în parcul Tăbăcărie

„Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius” a început la Sulmona şi a continuat la Constanţa sâmbătă, 19 august, de la ora 17.00 în zona Amfiteatru din Parcul Tăbăcărie, unde a avut loc reconstituirea istorică „Dacii şi Romanii”, realizată de Asociaţia România – Dacia Casa Noastră.

„Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius” este un eveniment construit în jurul unui concept unic şi original şi se înscrie cu acurateţe în cerinţele de desfăşurare, estetice şi tematice, ale „Anului Omagial Ovidius”, la celebrarea a 2.000 de ani de la moartea poetului.

„Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius” s-a deschis la Sulmona, cu participarea „Asociaţiei România – Dacia Casa Noastră” care a asigurat un spectacol dedicat poetului Ovidius şi momente de reconstituire istorica, în cadrul Festivalului Giostra Cavaleresca Europea di Sulmona. La Sulmona spectacolul a câştigat premiul cel mare, Stindardul Festivalului Giostra Cavalleresca D'Europa 2017.

Acelaşi spectacol a fost redat sâmbătă, 19 august, în zona Amfiteatru din Parcul Tăbăcărie. Poetul roman trăieşte o frumoasă şi interzisă poveste de iubire cu una dintre pupilele împăratului Octavian Augustus. Acesta află şi trimite gărzile să îi surprindă. Apoi, îl exilează pe Ovidius la Tomis, unde acesta va cunoaşte populaţia locală - geţii, pe care îi descrie, inclusiv demonstraţiile de luptă, pe care le urmăreşte cu interes.

Poetul participă la Tomis chiar şi la luptele de gladiatori (pe care le reconstruiesc acum gladiatorii Şcolii Ludus Danais), iar dansurile nimfelor îi aduc aminte de iubirea pierdută. În timpul exilului, Ovidius Publius Naso se alătură trupelor romane în luptele de apărare contra barbarilor, conform poeziilor scrise la Tomis, iar apoi se întoarce la scris şi chiar recită geţilor poeziile sale. Se stinge, însă, de dorul iubitei, pe care o vedea doar în vis, iar ea, la distanţă, simte moartea lui Ovidius şi se sinucide - spiritele celor doi se reîntâlnesc în viaţa de apoi.

Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate „Ovidius” 2017 este realizat de ASOCIAŢIA ECSIA SOCIAL ORG în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanţa – singura universitate din lume care poartă numele poetului Ovidius, Primăria Oraşului Sulmona, perpetuând astfel o bună tradiţie a colaborării dintre cele două oraşe, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Associazione Culturale „Giostra Cavallereasca di Sulmona” şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”. Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.

Claudia CORBU