MAE respinge ferm orice poziţionare a lui Andrei Marga care preia narațiunile Federației Ruse

114

Ministerul Afacerilor Externe consideră că declaraţiile făcute de Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Federației Ruse contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile.

„Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent”, arată comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

De asemenea, MAE precizează că respinge ferm poziţionarea lui Andrei Marga, care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia. Ministerul reiterează susţinerea sa fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional, conform sursei citate.

Andrei Marga, fost ministru de externe şi al educaţiei şi fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri la Alba Iulia, că Ucraina se află în „frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.

„Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa. Nefiind linişte, democraţia va suferi”, a spus Andrei Marga.

Ambasadei Ucrainei la București a criticat declarațiile fostului ministru.

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent. Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe.”, au transmis reprezentanții Ambasadei Ucrainei.

Baconski: Încercaţi să trăiţi în secolul 21!

La rândul său, fostul ministru de externe, Teodor Baconski, a vorbit despre neadecvarea unor astfel de comentarii.

„Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuşi) puţinii compatrioţi care au avut privilegiul şi responsabilitatea de a conduce Diplomaţia românească după 1989. Mi s-a părut elementar ca, între foştii miniştri de Externe, să existe solidaritate şi preţuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură ţară şi o singură naţiune. Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris Baconschi pe Facebook.

Adrian Cioroianu: Era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali

„Era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau la ce spune Vladimir Putin. (…) A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulţumi, istoria a demonstrat că ne înşelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni şi mai agresiv”, a declarat Cioroianu la Digi24, precizând că vorbeşte în calitate de profesor.

Fostul ministru de Externe s-a referit şi la ceea ce a numit „fantasma neutralităţii”, argumentând că istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, „pur şi simplu nu ne-a ieşit”, „de pe vremea lui Carol I până pe vremea lui Nicolae Ceauşescu”.

El a precizat că ceea ce se întâmplă în Ucraian este treaba noastră, pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani.

Ecouri în presa de la Kiev

„Andrei Marga, fost comunist şi informator al serviciilor speciale româneşti, crede că Ucraina se află în „graniţe nefireşti”, comentează publicaţia ucraineană Focus, citată de ziare.com.

Şi publicaţia Obozrevatel, care notează ironic că Marga este „diplomat” şi „politolog”, spune că acesta „crede că Ucraina ar fi încă departe de democraţie”.

Articolul MAE respinge ferm orice poziţionare a lui Andrei Marga care preia narațiunile Federației Ruse apare prima dată în Main News.

Source: New feed