MAE salută intrarea în vigoare a Acordului de asociere UE – Ucraina

361

Ministerul Afacerilor Externe salută intrarea în vigoare vineri a Acordului de asociere între Ucraina și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora și susține pe mai departe avansarea parcursului european al acestei țări.

8fa67f5b-bb82-4630-ae1a-2ba222fbc8f9

Potrivit unui comunicat al MAE, finalizarea procesului de ratificare a Acordului de către toate cele 28 de state membre și Parlamentul European reprezintă o realizare care va permite valorificarea întregului potențial de cooperare a Ucrainei cu Uniunea Europeană, în beneficiul poporului ucrainean.

''Intrarea în vigoare a Acordurilor de asociere pentru R. Moldova, Georgia și Ucraina este un moment de referință pentru atingerea obiectivului pe care România îl promovează activ și constant în cadrul Uniunii Europene vizând promovarea valorilor și standardelor europene în raport cu statele din vecinătatea noastră estică'', se arată în comunicat.

Acordul de asociere cu Ucraina a fost semnat la 21 martie 2014 (componenta politică) și 27 iunie 2014 (componenta economică). Partea politică a Acordului de asociere cu Ucraina s-a aplicat provizoriu începând cu 1 noiembrie 2014, iar componenta economică (Acordul aprofundat și cuprinzător de liber schimb — DCFTA) de la 1 ianuarie 2016.

Acordurile de Asociere cu Republica Moldova și cu Georgia au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)