MAE: Zoe Petre va rămâne în amintirea mai multor generații de diplomați un reper și un model de perseverență

283

Zoe Petre va rămâne în amintirea mai multor generații de diplomați un reper și un model de perseverență, arată Ministerul Afacerilor Externe într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a instituției, în care își exprimă regretul față de moartea profesorului universitar.

c63765c1-33b6-4247-85ec-235c14421f3a

Sursa foto: Arhiva FOTO

MAE amintește că Zoe Petre a fost consilier prezidențial pentru politică externă în perioada 1997 — 2000.

"Personalitate de prim rang a vieții universitare naționale, Zoe Petre a îndrumat zeci de studenți care au ales cariera diplomatică", precizează sursa citată.

Tactul și perseverența sunt amintite ca fiind caracteristici definitorii ale profesorului universitar.

"Caracterul ei puternic, convingerile ferme față de democrație, statul de drept, valori autentice cu izvor istoric în civilizația antică, fundament al unei societăți solide bazate pe tradiții și știință, Zoe Petre a realizat cu tact, perseverență și respect pentru serviciul diplomatic român o punte solidă între mediul academic și acțiunea diplomatică", subliniază MAE.

Din poziția de consilier pentru politică externă al președintelui Emil Constantinescu, amintește MAE, Zoe Petre "a fost un sprijin solid pentru diplomații români, o atitudine care a încurajat abordarea coerentă și asumarea, de către Ministerul Afacerilor Externe, a rolului coordonator în pregătirile pentru îndeplinirea obiectivelor majore ale politicii externe: aderarea la NATO, Uniunea Europeană și rezultatele la Summitul OSCE de la Istanbul (1999)".

"Zoe Petre va rămâne în amintirea mai multor generații de diplomați un reper și un model de perseverență și dedicație în atingerea scopurilor în contexte dificile", se încheie mesajul Ministerului Afacerilor Externe.

Zoe Petre a murit vineri dimineață.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru)